Aleșii locali sunt nostalgice după tramvaie. O parte dintre aceștia nu au votat scoaterea liniilor de tramvai rămase prin municipiul Botoșani.
Joi, 29 august, în ședința de Consiliul Local aferentă lunii august, consilierii au avut de votat proiectul care propunea trecerea din domeniul public în domeniul privat al unor bunuri „Linie-traseu-cale rulare A” și Rețea contact A – cablu”, amplasate pe Calea Națională și strada Ion Pillat, în vederea scoaterii din funcțiune și a casării.
„Nu am fost capabili să gestionăm banii care s-au atras la momentul acela”
Înainte de vot, consilierul PNL Eugen Țurcanu a anunțat că nu va vota pentru că problema nu a fost tramvaiul în sine, ci incapacitatea autorităților de a gestiona eficient fondurile europene atrase pentru modernizare.
„Nu voi vota acest proiect, o fac din respect pentru ideile în care am crezut și pe care le-am cultivat în tot mandatul trecut, când am reușit să semnăm contractul de finanțare pentru modernizare. În timp am pus cruce la transportul public cu tramvaiul în Botoșani. Știu că acum încet, încet s-a schimbat percepția publicului și acest mijloc de transport ajuns să fie prezentat ca un soi de monstru al transportului, zgomotos, sare de pe șine. Așa a rămas în percepția botoșănenilor. Eu rămân la convingerea că nu am fost capabili să gestionăm banii care s-au atras la momentul acela, să facem licitație și să atribuim. Se schimba orașul, se asfaltau străzile, se făceau piste de biciclete, multe se puteau face cu acei bani”, a declarat Eugen Țurcanu.
Consilierul PNL a mai adăugat că „lucrurile acestea au trecut, s-au estompat. Acum avem autobuze diesel sau electrice, nici nu mai știu ce avem. Electrice, nu? Eram malițios. Cu alte cuvinte, este ultima dată când mai putem spune ceva despre tramvaie. Închei doar spunând Dumnezeu să ierte transportul public cu tramvaiul din Botoșani”.
Liniile de tramvai nu se scot
Proiectul pentru scoaterea liniilor de tramvai nu a trecut, a obținând 15 voturi pentru, 5 abțineri și 2 voturi împotrivă.
Pentru au votat toți consilierii PSD: Bogdan Buhăianu, Silvia Diaconu, Dana Bețenchi, Călin Bosovici, Petru Taielup, Marius Rogojinschi, Gabriel Tănasă, Miluță Timofti, Daniel Vicol, Marius Buliga; trei de la PNL: Cătălina Lupașcu, Daniel Botezatu și Paul Octav; Raluca Curelariu de la USR și Liviu Toma (ales pe listele Pro România, dar a trecut la PSD în urmă cu câteva luni.
S-au abținut Marcel Gheorghiță de la USR, Maricel Maxim (ales pe listele PNL, dar a trecut la Forța Dreptei) și alți trei liberali: Ada Macovei, Cătălin Boboc, Andrei Amos. Împotrivă au votat liberalul Eugen Țurcanu și Marian Murariu (ales pe listele PSD, dar a trecut la AUR).
Municipalitatea a renunțat la tramvaie
Procesul de scoatere din funcțiune a șinelor de tramvai a început pe Primăverii în anul 2022, după ce Municipalitatea a renunţat la proiectul cu schimbarea şinelor de tramvai şi achiziţia de garnituri noi, dar oraşul încă figurează în Programul Operaţional Regional cu aceste sume disponibile, care cumulează nu mai puţin de 45 de milioane de euro. În locul acestui proiect sunt promise, însă, autobuze electrice.
Contract semnat de primărie pentru achiziţia a 30 de autobuze electrice noi
Joi, 18 iulie 2024, primarul Cosmin Andrei a anunțat semnarea contractele privind achiziția a 30 de autobuze electrice. Mijloacele de transport în comun sunt achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor ajunge la Botoșani în termen de cel mult 15 luni, începând de joi, 18 iulie. Deși vehiculele de această dimensiune sunt adesea denumite microbuze datorită dimensiunilor lor reduse, termenul corect folosit în cadrul specific al proiectului este „autobuz”.
Mijloacele de transport ar urma să deservească municipiului Botoșani, dar și zona metropolitană. În cazul transportului metropolitan, acesta va avea noi trasee până în comunele și orașele limitrofe, Bucecea, Curtești și Bălușeni. Valoarea totală a autobuzelor este de aproximativ 36,5 de milioane de lei, garanția asumată contractual fiind de șase ani, respectiv 600.000 de kilometri. Primul lot are o valoare de 2,4 milioane de lei, al doilea este 17,1 milioane de lei, iar al treilea lor este de 17 milioane de lei. În plus, primarul promite și achiziția a 38 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și cu stații de încărcare.