La Bursa locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani pentru domeniul confecțiilor, deși sute de persoane au fost obligate să se prezinte, mai puțin de jumătate dintre acestea au fost selectate pentru angajare.
Peste 250 de salariați de salariaţi de pe piaţa locală au fost disponibilizați în ultimele luni, iar câteva zeci și-au dat demisia. Însă, potrivit organizatorilor Bursei locurilor de muncă, 11 agenți economici au pus la dispoziție aproape 355 de locuri de muncă în acest domeniu de activitate. Practic, oferta ar fi trebuit să acopere cererea. Cu toate acestea, majoritatea botoșănenilor au vrut doar să bifeze participarea la evenimentul organizat de AJOFM, spunând că sunt nemulțumiți de ofertă.
Lipsa interesului pentru confecții reiese și din rezultatele evenimentului. Din cele 209 persoane care au participat la Bursa Locurilor de Muncă, doar 86 au fost selectate pentru angajare, dar asta nu garantează angajarea oficială.
„Confecțiile rămase sunt o bombă”
Deși participarea la bursă promitea botoșănenilor posibilitatea de a obţine un loc de muncă sau de a obţine informaţii suplimentare privind facilităţile acordate în cazul angajării de către agenții economici, realitatea este alta. Botoșănenii știu ce se află în spatele ușilor închis, cataloghează fabricile de confecții rămase drept „bombă, pur și simplu” și fug de această industrie. În schimb, AJOFM îi amenință că le taie ajutorul de șomaj dacă nu participă la aceste eveniment.
„Cei de la AJOFM ne trimit aici, ne iau șomajul dacă nu venim, amenințări, parcă ne-ar da bani de la ei din buzunar”, a declarat o botoșăneancă. O altă femeie, cu 27 de ani lucrați în confecții, susține că puținele fabrici care au mai rămas se remarcă doar prin aspecte negative în privința condițiilor de muncă. „Confecțiile rămase sunt o bombă, pur și simplu. Nici un fel de condiții, căldură foarte mare, mizerie, salarii proaste, ore suplimentare neplătite”, a spus femeia.
„Le-a făcut proaste pentru că nu au învățat altceva”
În prima zi a Bursei locurilor de muncă, o botoșăneancă spunea că este nemulțumită de modul în care reprezentanții AJOFM au tratat angajații concediați de bandă rulantă în ultimele luni, deși aceștia își doresc să lucreze în continuare.
„Au venit dumnealor (n.r. reprezentanții AJOFM) la noi, ne-au dat fel și fel de indicații și a doua oară un domn de aici a vorbit foarte urât, a jignit fetele. Practic, pe fetele de la curățat de ață le-a făcut proaste pentru că nu au învățat altceva. Am lucrat atâția ani, eu, de exemplu, am 27 de ani. Ți se spun lucrurile astea într-o manieră de parcă ai cerși de la stat și nu ai niciun drept. Dacă stăm să ne gândim, la asistații sociali nu li se găsesc locuri de muncă niciodată. Ei nu sunt forțați, dar iau niște bani necuveniți lună de lună”, a explicat botoșăneanca.
AJOFM își protejează angajații
După ce „Monitorul” a scris despre această întâmplare, reprezentanții AJOFM au cerut să intre în posesia înregistrărilor, ceea ce nu este permis, pentru „a putea lua măsuri dacă e cazul”. Cu alte cuvinte, aceștia și-ar fi dorit să afle care dintre șomeri a îndrăznit să facă afirmațiile. Pentru că nu a primit ceea ce și-a dorit, Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM, a refuzat să ofere un punct de vedere referitor la problemele semnalate de șomeri, dar și în privința eșecului de la Bursă, spunând că este nevoie de o solicitare scrisă.