vineri, septembrie 13, 2024
AcasăLocalVestigii celtice rare descoperite într-o pădure din Botoșani (VIDEO)

Vestigii celtice rare descoperite într-o pădure din Botoșani (VIDEO)

Informații istorice de acum mii de ani ies la iveală în județul Botoșani. Un grup de căutători de vestigii istorice au găsit mai multe obiecte celtice. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trei tineri din Fălticeni, județul Suceava au ajuns pe meleagurile botoșănene mânați de pasiunea pentru descoperirea vestigiilor istorice. În comuna Vârfu Câmpului au avut parte, însă, de singura descoperire semnificativă de când sunt posesori de detectoare de metal, respectiv de doi ani.

„Ar fi, de fapt, un colier celtic și două podoabe. Sunt găsite într-un perimetru de 50 de centimetri toate. Vechime este de peste 2.500 de ani. Le-am găsit în pădurea Puhoaia, pe raza localității Vârfu Câmpului din județul Botoșani. Noi suntem detectoriști amatori, avem autorizație pentru detectoare de metale și am ieșit în weekend la o plimbare prin pădure cu detectoarele, am stat vreo ore, după care am descoperit asta. E prima descoperire de genul ăsta”, a declarat Eugen Peiu.

Andrei Ionaș, un alt pasionat de comori istorice, a precizat că este „interesant! Pe lângă colier, am descoperit și celelalte două, ceea ce îl face să pară un minitezaur”.

„Este prima descoperire mai importantă”

Al treilea sucevean este și cel care a găsit cea mai voluminoasă piesă chiar în momentul în care se pregăteau să abandoneze căutarea. „Le-am găsit dintr-o întâmplare, am vrut să mergem din zonă, dar am mai dat eu cu detectorul și am dat peste colier. S-au întors și ei și au găsit cele două piese. De aproximativ doi ani ne ocupăm cu asta și este prima descoperire mai importantă”, a spus Bogdan Sevciuc.

În acest context, Eugen Peiu susține că, în urma unei expertize făcute de Muzeul Județean Botoșani, ar trebui să primească 30% din valoarea determinată a obiectelor. Dacă obiectele sunt de o importanță extraordinară, se poate adăuga chiar un bonus de 25%. „Trebuie expertiză făcută, trebuie curățate, o să stabilească valoarea lor. Normal, după lege, se dă 30% din valoarea lor și dacă e de o importanță extraordinară se adaugă 25%”, a spus Eugen Peiu.

„Se poate găsi un tezaur al unei civilizații celtice”

Astfel, cei trei tineri au predat obiectele Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN) Botoșani, urmând ca reprezentanții acesteia să le transfere la Muzeul Județean Botoșani, conform procedurii.

„Aceste bucuri culturale vor fi predate în custodie Muzeului Județean de Istorie Botoșani în vederea efectuării expertizei, iar dacă expertiza va dovedi, ele pot fi chiar clasate în fond, dar totul se va face după efectuarea expertizei științifice. Arheologii se vor deplasa la fața locului și vor vedea dacă mai există obiecte similare, pentru că se poate găsi un tezaur al unei civilizații celtice mai puțin frecventă pe teritoriul județului Botoșani”, a explicat un istoric al Direcției de Cultură.

Serie de coliere descoperite în zona Moldovei

Colierul germanic, un artefact extrem de rar, similar cu cel descoperit pe raza localității Vârfu Câmpului din județul Botoșani a fost prezentat de Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași în cadrul seriei micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, în perioada 22 decembrie 2021 – 20 martie 2022. Colierul prezentat la Iași a fost descoperit întâmplător în toamna anului 2017, pe un teren agricol de localnicul Cezar Cioran, pasionat de istorie. Colierul descoperit aparține mediului cultural nord-european din a doua vârstă a fierului (La Tène). Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea, înainte de Hristos, scria BZI.

Mai sunt cunoscute doar două descoperiri de coliere similare pe teritoriul actual al României, ambele în Moldova, județul Neamț – un exemplar a fost găsit la Davideni, iar celălalt în apropiere, la Țibucani. Aceste obiecte provin din aria culturii bastarnilor (sau Poienești-Lukaševka, după cum au denumit-o arheologii după două localități în care s-au făcut descoperiri importante).

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
16.1 ° C
16.1 °
15.5 °
96 %
0.8kmh
10 %
vin
27 °
sâm
19 °
Dum
20 °
lun
19 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Rezervare de parcare la IPJ. Sau o fi vreo metaforă, ceva.

EDITORIAL

Într-o țară civilizată, Marian Vanghelie ar fi fost un ilustru necunoscut, deoarece n-ar fi avut nicio șansă la parvenirea politică pusă la dispoziție de...

EPIGRAMA ZILEI

Există ceva drăguț În limba română: Femininul de la „puţ” E ... fântână! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...