Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a lansat un avertisment dur la adresa presei locale, amenințând cu acționarea în instanță a jurnaliștilor care au publicat informații considerate de el drept „defăimătoare”. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a abordat subiectul activității firmelor sale, afirmând că acestea au fost „interpretate după propriul plac” și folosite într-un mod „răuvoitor” de către unele persoane.
Prefectul a respins vehement zvonurile legate de eventuale probleme cu firmele sale, catalogându-le drept „total false” și „răutăți cu scopuri ascunse”. În postarea sa, prefectul a subliniat că activitatea firmelor pe care le deține este „perfect legală” și că el însuși este „un om corect, cu principii și valori” pe care nu le poate compromite nimeni. „Am depus un jurământ în fața lui Dumnezeu și a legii și îl voi respecta cu sfințenie cât timp voi ocupa această funcție. Cei care răspândesc aceste informații false vor fi acționați în judecată și vor plăti pentru acțiunile lor”, a punctat Sorin Cornilă, într-un ton amenințător.
Material cu privire la firmele prefectului, publicat de Monitorul
Printre cei vizați de avertismentele prefectului se numără și presa locală, inclusiv publicația „Monitorul de Botoșani”, care a publicat informații despre valoarea contractelor semnate de firmele lui Cornilă cu diverse instituții, unele dintre acestea fiind conduse de colegi de partid sau membri ai Colegiului prefectural. Aceste informații, publicate în mod transparent, puneau în discuție moralitatea și etica implicării firmelor prefectului în contracte cu instituțiile de stat pe durata mandatului său, având în vedere că un astfel de comportament poate genera suspiciuni și critici. (materialul integral îl puteţi citi aici)
În acest context, se pune întrebarea dacă nu ar fi fost mai moral ca firmele prefectului să evite orice contracte cu instituțiile de stat pe durata mandatului său, pentru a preveni orice suspiciuni. Mai ales că și mediul privat, de unde provine Sorin Cornilă, putea asigura derularea unor contracte la fel de profitabile. În plus, din moment ce a ales să ocupe o funcție publică de rang înalt, era de așteptat ca acțiunile sale să fie sub lupa presei și a opiniei publice.
Acest lucru este esențial pentru sănătatea unei democrații, unde transparența și responsabilitatea sunt fundamentale. Iar atitudinea prefectului ridică semne de întrebare cu privire la respectarea dreptului la liberă exprimare, un drept fundamental garantat de Constituție.
Amenințările pot fi interpretate ca o tentativă de intimidare a presei, un gest care contravine principiilor democratice. Pentru că libertatea presei este un pilon esențial al democrației și nu ar trebui să fie sub nicio formă subminată.