vineri, septembrie 20, 2024
AcasăLocalS-a dat startul taberei de jurnalism "Ai noştri tineri" (video)

S-a dat startul taberei de jurnalism „Ai noştri tineri” (video)

Luni, pe 19 august, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu”, a avut loc festivitatea de deschidere a taberei de jurnalism ,,Ai noștri tineri”, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În jurul orei 16:00, în sala ,,Horia Bernea” de la Memorialul Ipotești, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a taberei de jurnalism A.N.T. Tabăra este organizată de către redacția Buzz din Botoșani și este adresată copiilor și adolescenților pasionați de domeniul jurnalismului.

Numărul 150 al ziarului BUZZ, lansat în prima zi de tabără

În cadrul manifestării, au participat cei 18 participanți, dar și trainerii taberei din acest an: Doru Ionescu – jurnalist TVR și realizatorul emisiunii ,,Puls Rock”, de la Rock FM, Bogdan Sterpu – editor video TVR, Claudia Nicolau – actriță și producător TVR, Silvia Ionescu – regizor, Alexandra Cuza – jurnalist la radio Top Suceava. Totodată, la eveniment au fost prezenți Lucian Pușcașu de la Rotary club, dar și coordonatoarea BUZZ, și organizatoarea taberei, Ioana Matfeev. Mai mult decât atât, în cadrul acestui moment a fost marcată lansarea numărului 150 al ziarului Buzz.

,,Inițial mi-am propus să scoatem 100 de numere, apoi 150, iar următoare țintă ar fi cea de 200”, a declarat Ioana Matfeev.

Evenimentul de deschidere s-a încheiat cu un moment muzical, susținut de profesorul de chitară Ludvic Schibinschi.

„Întâlnirea mi s-a părut super productivă”

Ulterior, tinerii au participat la primul atelier, organizat de Denisa Sandu, fost reporter al redacției Buzz și absolventă a facultății de jurnalism. Activitatea s-a centrat pe înțelegerea stilul jurnalistic feature. La final, participanții au format mai multe echipe, iar fiecare a contribuit la identificarea unor subiecte care să se încadreze în acest gen jurnalistic.

,,Am făcut un puzzle cu diverse caracteristici ale materialelor. Întâlnirea mi s-a părut super productivă”, a spus Denisa Sandu, licențiată în feature cu media 10.00.

Denisa a mai spus că ideea de a-și face lucrarea de licență în feature a venit de la jurnalista Emilia Șercan, profesoara coordonatoarea a tinerei.

Ce este feature-ul?

Feature-ul este un gen jurnalistic, ce conține trăsături asemănătoare cu cele ale unui reportaj și a unei anchete.

Pentru realizarea unui feature, el trebuie să aibă mai multe surse, context, momentele subiectului, poveste non-ficțiune, citate scurte și scriere narativă.

Vizionarea filmului documentar ,,Enescu…altfel”

La finalul zilei, copiii și adolescenții au urmărit documentarul didactic intitulat: ,,Enescu…altfel”, ce a avut premiera online, în aceeași zi, pe canalul de youtube: Televiziunea Adolescenților. Materialul a fost realizat de tinerii redacției Buzz, împreună cu Doru Ionescu și Bogdan Sterpu. Documentarea acestuia a fost făcută în ediția anterioară a taberei, iar premierea oficială a avut loc la sfârșitul lunii iunie, la cinema Happy, de la Uvertura Mall.

Documentarul este construit pe două planuri. Pe de o parte, aspecte mai puțin știute și comentate din viața muzicianului, iar pe de altă parte, intervenții ale unor artiști români care au reimaginat muzica lui Enescu, precum:  Lucian Ban, Teodora Enache, Ramona Horvath, trupa Phoenix, Sfinx. Aura Urziceanu.

Următoarele activități din tabără

Tabăra se va desfășura până pe 26 august, timp în care participanții vor realiza reportaje și articole împreună cu trainerii, vor participa la mai multe ateliere cu diverse teme jurnalistice, vor edita materiale video și audio. Totodată, jurnalistul Doru Ionescu le-a propus realizarea unui ziar cu 24 de pagini dedicat artiștilor care au creat muzica la Brașov, publicația făcând parte dintr-un proiect cultural în care este implicat trainerul amintit.

– Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
15.6 ° C
15.6 °
15 °
39 %
2.9kmh
79 %
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O poză ce ilustrează perfect traficul din Botoșani

EDITORIAL

Despre reforma din sistemul de pensii, sau marea recalculare cum i se mai spune, s-a vorbit atât de mult (și încă se mai vorbește),...

EPIGRAMA ZILEI

Sus, pe...cerul țării mele Găsești astăzi, pe alese, O puzderie de stele Și de trese... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...