joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalFost primar trimis la PUȘCĂRIE după ce a ignorat o hotărâre judecătorească

Fost primar trimis la PUȘCĂRIE după ce a ignorat o hotărâre judecătorească

Relu Valentin Burlacu, fost primar al comunei Stăuceni, va ajunge în spatele gratiilor, după ce a ignorat o decizie definitivă a instanței. În 2019, Burlacu a fost condamnat definitiv pentru distrugere, după ce a avariat intenționat mașina cumnatului său, Paul Țurcanu. El a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru patru ani. Însă, pentru a scăpa de închisoare, fostul primar trebuia să achite cumnatului său despăgubiri de 32.000 de lei, sumă din care a plătit doar 400 de lei. Prin urmare, cei de la Serviciul de Probațiune au sesizat din nou instanța de judecată, care a decis revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție. Sentința definitivă a fost pronunțată astăzi, în urma unei hotărâri a Tribunalului Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Fost întreprinzător particular, Relu Valentin Burlacu a devenit primar în vara lui 2016, după ce a candidat din partea Partidului Social Democrat. La scurt timp de la preluarea mandatului, în septembrie 2016, el a avut un conflict cu un cumnat de-al său, Paul Ţurcanu, din cauza unei avarii la conducta de apă care alimenta farmacia celui din urmă. În acel conflict, fostul primar a izbit intenționat cu camionul autoturismul Skoda al cumnatului, iar cazul a intrat în atenția polițiștilor. Un an mai târziu, Relu Valentin Burlacu a fost trimis în judecată pentru distrugere. Procesul s-a judecat mai întâi la Botoșani, după care dosarul a fost analizat și de Curtea de Apel Suceava. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 20 decembrie 2019. Potrivit deciziei magistraților, Relu Valentin Burlacu a primit o pedeapsă de un an de închisoare. Dar, întrucât el mai avea o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru afaceri ilegale cu țigări de contrabandă, instanța a contopit pedepsele și a rezultat o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, magistrații dispunând în continuare suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, Relu Valentin Burlacu a fost supus unui termen de supraveghere de patru ani, timp în care a fost nevoit să respecte o serie de măsuri și de obligații stabilite de judecători. În plus, potrivit deciziei instanței, pentru a scăpa de pușcărie, el trebuia să-i plătească cumnatului daune materiale de 32.000 de lei, dar și cheltuielile de judecată.

Cum fostul primar nu a respectat obligațiile stabilite prin sentința de condamnare, cei de la Serviciul de Probațiune au cerut revocarea suspendării. În timpul procesului, Relu Valentin Burlacu a invocat faptul că nu a avut loc de muncă, că trebuie să mai plătească lunar o pensie de întreținere și că a avut probleme de sănătate care l-au împiedicat să muncească. Ba mai mult, el a adus și o adeverință prin care arăta că a nu a realizat venituri, că nu a deținut animale și nici bunuri mobile. În plus, cei de la Serviciul de Probațiune au menționat că l-au atenționat în mod constant să-şi îndeplinească obligațiile civile, reamintindu-i-se posibilele consecințe. Astfel, când au cântărit faptele, magistrații de la Judecătoria Botoșani au apreciat că acesta a manifestat rea-credință în repararea prejudiciului material, în condițiile în care termenul de supraveghere a fost destul de mare, de 4 ani, că fostul primar nu a efectuat toate demersurile în vederea găsirii unui loc de muncă și a „manifestat o rezistență constantă în privința creșterii motivației pentru schimbare, a schimbării modului de gândire, în vederea depășirii problemelor personale și financiare”. Referitor la problemele medicale invocate, judecătorii au mai apreciat că acesta nu a făcut dovada că suferă de vreo afecțiune care să-l facă inapt total sau parțial pentru prestarea muncii pe întreaga perioadă termenului de supraveghere sau pe o perioadă însemnată a acestui termen, înscrisurile medicale depuse de acesta la dosar atestând doar că a fost diagnosticat cu un traumatism la mâna stângă în vara lui 2023. Nu în ultimul rând, instanța a remarcat că, deși i s-au acordat mai multe termene de judecată pentru a-i da posibilitatea să facă dovada achitării obligațiilor civile, fostul primar a achitat doar 400 de lei, relevând o insuficientă conștientizare a gravității faptei pentru care a fost condamnat, a consecințelor produse prin comiterea acesteia și a importanței reparării prejudiciului adus părții civile”. „Respectarea legii și a dispozițiilor unei hotărâri judecătorești definitive însă, nu este o opțiune, ci o obligație – inclusiv în raport de achitarea obligațiilor civile, iar atitudinea intimatului denotă faptul că acesta a eșuat în a valorifica actul de clemență de care a beneficiat din partea instanței, atunci când s-a dispus față de acesta suspendarea executării pedepsei executarea pedepsei”, au mai punctat judecătorii.

Întrucât decizia nu era definitivă, procesul a mai avut o etapă la Tribunal. Astăzi, însă, instanța a respins toate contestațiile și a menținut hotărârea judecătoriei. Astfel, în cursul zilei de astăzi Biroul de executări penale urmează să emită mandatul pe numele fostului primar, iar Relu Valentin Burlacu va fi încarcerat.

Nu este pentru prima dată când Relu Valentin Burlacu intră în conflict cu legea. În trecut, a mai fost condamnat pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și contrabandă cu țigări, ceea ce i-a adus pierderea mandatului de primar și retragerea din viața politică.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
12.6 °
98 %
3.6kmh
100 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...