vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalCriza apei se acutizează. Botoșani, județul cel mai afectat -râuri și fântâni...

Criza apei se acutizează. Botoșani, județul cel mai afectat -râuri și fântâni secate

Seceta prelungită face ravagii în România, iar județul Botoșani este cel mai lovit de lipsa apei potabile. Peste 600 de localități din țară se confruntă cu restricții drastice la alimentarea cu apă, însă Botoșaniul este cel mai grav afectat, cu 154 de localități care suferă din cauza secetei, printre acestea aflându-se și municipiul Dorohoi. Alarmant este și că nivelul apei din râuri și iazuri scade de la o lună la alta, iar unele fântâni au secat deja.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat că, din cele 628 de localități afectate la nivel național, 101 se află în Botoșani, unde alimentarea cu apă este realizată cu mari dificultăți, iar locuitorii trebuie să se descurce cu rații limitate, în anumite intervale orare. De asemenea, alte 53 de localități din județ nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă și depind de fântâni, multe dintre acestea fiind deja secate.

În alte județe, situația este similară, dar nu la fel de dramatică. Iași, Vrancea și Gorj se numără printre cele mai afectate, cu zeci de localități în care apa este furnizată cu restricții. La nivel național, autoritățile sunt în alertă maximă, inclusiv pe Dunăre și pe râurile interioare, unde mai multe sectoare sunt sub atenționare pentru industrie, irigații și populație. De exemplu, acumularea Cal Alb din județ se află în treapta 3 de restricții pentru populație, industrie, irigații și piscicultură, au mai anunțat cei de la ANAR.

Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 35 de secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ. Printre acestea se află stațiile hidrometrice Rădăuți Prut (râul Prut), Ștefănești (râul Bașeu), Todireni (râul Jijia) și stația hidrometrică Șipote de pe râul Miletin.

Situația din Botoșani subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru gestionarea resurselor de apă, în condițiile în care seceta nu dă semne de retragere. Locuitorii din zonele afectate așteaptă soluții rapide, în timp ce criza apei devine tot mai acută.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...