Schimbări radicale în structura celui mai mare spital din judeţ. După ce au realizat că suferă pierderi financiare tot mai mari din cauza internărilor puţine, reprezentanţii Spitalului Judeţean au redactat şi trimis către Ministerul Sănătăţii o notă de fundamentare pentru modificarea structurii organizatorice a unităţii sanitare.
Cu 1538 de paturi şi peste 2100 de angajaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă a pierdut, în luna iulie, peste 1,6 milioane de lei din cauza neefectuării serviciilor contractate cu Casa de Sănătate.
Una dintre cele mai mari schimbări este cea propusă de acum aproape un an. Două dintre secţiile importante ale Spitalului Judeţean de Urgenţă se comasează. Astfel, din Obstetrică-Gineceolgie I şi Obstetrică-Ginecologie II va fi formată o singură secţie. Numărul de paturi se va reduce, de la 110, cât au acum, în total, la 94 pe noua secţie. Celelalte paturi nu se pierd, însă, ci sunt repartizate la alte secţii, unde s-a constatat nevoia de suplimentare a saloanelor.
Nu este, însă, singura schimbare. Unul dintre cele mai importante aspecte este dorinţa celor de la Spitalul Judeţean de a concura direct cu mediul privat în privinţa unor servicii medicale extrem de căutate. Este vorba despre investigaţiile imagistice de înaltă precizie, cu sedarea pacientului, cum ar fi endoscopie, colonoscopie, tomografie sau RMN. Ceea ce până acum se putea doar în sistemul medical privat. În acest sens, conducerea SJU cere înfiinţarea de saloane de supraveghere post-anestezie. Asta ar permite „Extinderea paletei de servicii acordate populației din județul Botoșani. În prezent pacienții care solicită efectuarea de CT / RMN cu sedare se pot adresa pentru astfel de servicii în privat sau în județele învecinate Iași și Suceava”, se arată în motivarea celor de la SJU.
Spitalul Judeţean vrea să concureze cu sistemul privat de sănătate
De asemenea, Spitalul Judeţean doreşte şi înfiinţarea unui cabinet epidemiologic de vaccinare. Aşa cum s-a întâmplat pe timpul pandemiei de Covid-19, cei de la spital doresc înfiinţarea cu caracter permanent a unui astfel de cabinet de vaccinare, pentru „extinderea paletei de servicii acordate populației din județul Botoșani. În prezent pacienții se pot adresa pentru astfel de servicii în privat sau în județele învecinate Iași și Suceava. În contextul epidemiologic actual se impune amenajarea unui cabinet epidemiologic de vaccinare”, se arată în cererea trimisă către minister.
O altă propunerea este creşterea semnificativă de perosnal de la compatimentul de imagistică medicală. Acolo sunt propuse 11 posturi de medic, în loc de şapte existente. De asmenea, 41 de asistent medical, în loc de 31 în prezent. Ceea ce cei de la spital par să nu ia în calcul, însă, este că nici actualele posturi nu sunt ocupate, din cauza crizei de personal.