miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăLocalBiserica armenească „Sfânta Treime", o filă de istorie uitată

Biserica armenească „Sfânta Treime”, o filă de istorie uitată

Una dintre cele mai vechi biserici armenești din România se află la Botoșani. Este vorba despre Biserica armeano-gregoriană „Sfânta Treime” care riscă să se prăbușească, însă, în lipsa unor reparații urgente.
Această biserică, situată pe strada Armeană nr. 15, a fost ridicată între anii 1795-1797 și a fost refăcută la 1832. Biserica „Sfânta Treime” a fost construită pe locul unei foste Mănăstiri Armene cu hramul „Sfântul Axente”, datată în 1560.
Lăcașul de cult are forma unei nave dreptunghiulare cu trei compartimente, iar turnul-clopotniţă, comparabil ca dimensiuni cu cel de la „Sfântul Nicolae” – Popăuţi şi „Sfântul Gheorghe”, se ridică pe trei etaje, primele două fiind boltite.

Printre cele mai frumoase biserici din Moldova

Potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani, Biserica „Sfânta Treime” era cunoscută în trecut, drept cea mai frumoasă Biserică din Botoșani și una dintre cele mai frumoase biserici creștin-ortodoxe din Moldova. Intrarea se făcea printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată, cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid. Temelia este din piatră, zidurile sunt din cărămidă şi piatră, pardoseala din dale din piatră, acoperişul din tablă.
În 1816, distinct de corpul Bisericii, a fost ridicat un turn – clopotniţă de mărimi impresionante. Mult timp, această clopotniță, fiind cea mai înaltă din oraș, a servit și ca turn de observație. În curte se afla un cimitir confesional, cu pietre funerare din marmură, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.
Această biserică, grav avariată în 1985, apoi 1991, când s-a prăbușit cupola, aşteaptă reparaţii urgente, altminteri riscând să se dărâme.
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
10.5 °
90 %
0.9kmh
100 %
mie
11 °
J
9 °
vin
15 °
S
16 °
D
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...