spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocalAtmosferă memorabilă în a doua seară eminesciană, la Ipotești. Nicu Alifantis și...

Atmosferă memorabilă în a doua seară eminesciană, la Ipotești. Nicu Alifantis și Emeric Imre, printre numele mari care au urcat pe scenă (video)

Sâmbătă, 10 august, Memorialul Ipotești a găzduit cea de-a doua zi a festivalului național de muzică ,,Seri Eminesciene”. În timpul zilei, de la ora 17.00, pe scena amfiteatrului în aer liber a continuat concursul de interpretare de muzică folk cu o altă secțiune, respectiv cea a grupurilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

După evoluția formațiilor înscrise s-au anunțat câștigătorii ambelor secțiuni ale concursului, dar și câștigătorul trofeului. O dată ce se apropia momentul recitalurilor, amfiteatrul a început să devină tot mai plin.

 Au fost șase grupuri la categoria 7-14 ani, respectiv Trei A, Teram, Opal, Rubin, Stele în oglindă și Patru suflete. La categoria 15-30 de ani au interpretat pe scenă grupurile Feeric, Frații Călin, Dacii liberi, Poem, Onix, Metafora și Safir. Fiecare grup a trebuit să interpreteze două melodii, însă din cauza lipsei de timp și pentru a nu intercala celelalte activități din program, unele grupuri muzicale nu au putut interpretat cele două melodii alese în întregime.

Grupurile au provenit din orașe diferite, precum Dorohoi, Botoșani, Buftea și Bârlad. Majoritatea grupurilor au interpretat cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, precum ,,Lacul”, ,,Când privești oglinda mării”, ,,O rămâi”, ,,Dorința” și multe altele, dar și melodii ale unor trupe românești renumite, cum ar fi „Puiule de Om”, de formația Bosquito, „Batacanda”, de formația Cargo, și „Hei Tramvai”, de formația Phoenix.

Dintre grupurile prezente, grupul muzical Dacii liberi din Bârlad a avut cele mai multe instrumente muzicale pe scenă, interpretând poeziile ,,Lacul” și ,,Dacii liberi”, după versurile lui Mihai  Eminescu, respectiv Adrian Păunescu. Tinerii au cântat la saxofon, flaut, tobe și chitări.

Anul acesta a participat ca membru al trupei Metafora din Botoșani și câștigătoarea marelui premiu din ediția anterioară, Miruna Ioana Ciobanu.

Artiști renumiți la recitalurile serii și susținerea galei laureaților

La ora 20:00, în amfiteatrul memorialului au fost prezente zeci de persoane pentru a asculta primul recital al serii, ce a fost susținut de Ecaterina Oprea și Răzvan Băluță.

 „În cadrul acestui recital am pregătit un moment plin de emoție, mai exact cântece din diferite etape ale vieții, dar și una pe versurile lui Mihai Eminescu deoarece ne-am gândit că ar fi un moment potrivit”, a declarat Ecaterina Oprea.

După momentul celor doi artiști, a urmat gala de premiere pentru cele două secțiuni din cadrul concursului de interpretare de muzică folk. În acest an, juriul concursului, pentru seara a doua a fost format din Emeric Imre, Dinu Olărașu. Majay Gyozo, Cosmin Covei în prima seara. Cristi Dumitrașcu, cel care a fost și moderatorul primelor două seri a fost președintele juriului.

Trofeul concursului de interpretare de muzică folk a fost obținut anul acesta de către grupul Poem din Dorohoi, coordonat de profesorul Mihai Paul Ciprian, de la clubul copiilor din Dorohoi.

Secțiunea individual 7-14 ani:

Premiul I: George Motișan

Premiul II: Nicolas Rareș Bușcă

Premiul III: Iustin Manole

Mențiune: Alesia Rusu

Secțiunea grup 7-14 ani:

Premiul I:  grupul Patru suflete

Premiul II: grupul Rubin

Premiul III: grupul Stele în oglindă

Mențiune: grupul Opal

Secțiunea individual 15-30 ani:

Premiul I: Elis Culiceanu

Premiul II: Bianca Cornelia Apostol

Premiul III: Flavia Stoica

Mențiune: Elena Sicrieru

Secțiunea grup 15-30 ani:

Premiul I: grupul Dacii liberi

Premiul II: grupul Frații Călin

Premiul III: grupul Safir

Mențiune: grupul Onix

„Suntem fericite că am câștigat marele trofeu. Noi suntem două prietene care am cântat de foarte mulți ani împreună, până să plecăm la facultate. Acum ne-am întors și ne-am gândit să cântăm din nou împreună acasă la Botoșani, în cadrul acestui concurs”, au spus cele două membre ale formației Poem.

Record de participanți

În cadrul ceremoniei, prezentă a fost președinta Consiliului Județean, Doina Federovici, cea care a înmânat trofeul câștigătoarelor și a precizat în fața mulțimii faptul că în acest an concursul a avut foarte mulți tineri înscriși.

„Anul acesta am avut un record de tineri și copii înscriși în cadrul festivalului. Sincer vă spun, juriul s-a cam plâns un pic fiind că au fost mulți participanți, dar asta ne motivează deoarece aleg muzica bună și de calitate.”

În public a fost prezent și actualul președinte CJ Botoșani ales de botoșăneni în luna iunie, omul de afaceri Valeriu Iftime. Acesta a stat la recitalul susținut lui Nicul Alifantis și a plecat din public la următoarele două susținute de Dinu Olarasu și Emeric Imre.

După acordarea premiilor, unii dintre tinerii care au câștigat cele mai mari locuri ale concursului au cântat în fața publicului, din nou, dar cu mai mult încântare, fără emoții. Tânărul care a obținut locul I la categoria de vârstă 7-14 ani,  secțiunea individual, a cântat puțin piesa ,,Umbra” împreună cu cântărețul Nicu Alifantis. În timp ce publicul cânta, a început să aplaude puternic căci dintr-o parte a scenei își făcuse apariția chiar autorul melodiei, acesta secondându-l câteva momente pe tânărul de pe scena.

„Îmi dă o speranță că acest gen muzical o să meargă mai departe”

Seara a continuat cu recitalul lui Nicu Alifantis și al lui Răzvan Mirică, unul emoționant și așteptat la Ipotești. Artistul a mărturisit pe scena că n-a mai cântat în acest loc, poate cândva la începuturile carierei sale.

„În această zi m-am bucurat să aud aici o sumedenie de voci insante, oameni foarte tineri care știu să folosească un instrument, iar acest lucru este foarte îmbucurător, iar mie îmi dă o speranță că acest gen muzical o să meargă mai departe”, a declarat Nicu Alifantis, în timpul susținerii recitalului său.

A urmat  Dinu Olărașu. Înainte ca artistul să-și înceapă recitalul pe scenă, publicul din amfiteatru a început să se reducă, unele persoane dovedind faptul că au venit special  pentru Alifantis.

Seara s-a terminat cu recitalul susținut de Emeric Imre, alături de artistul Marius Roje, făcându-i pe oameni să cânte alături de ei.

„Mă simt onorat că sunt cel care încheie recitalurile din a doua zi de festical, mai ales că înaintea mea a fost fratele meu Dinu Olărașu pe care îl iubesc enorm.”, a spus Emeric Imre ce era pe scenă, în timpul recitalului său.

Program pentru recitalurile de duminică

 Duminică, pe 11 august, începând cu ora 19:00, pe scena amfiteatrului vor cânta o altă serie de artiști celebri, fiind vorba despre Berti Barbera și Nicu Patoi, Maria Răducanu și Călin Grigoriu, și Andra Botez, împreună cu trupa sa.

Bugetul festivalului național de muzică „Seri Eminesciene”

 Directoarea Memorialului Ipotești, Ala Sainenco a spus cât de important este acest festival pentru instituția pe care o conduce și care a fost bugetul alocat pentru realizarea evenimentului.

„Vrem să credem că este un eveniment reușit, mai reușit decât cele din edițiile anterioare. Tindem să credem acest lucru pentru că se vede prezența numeroasă și bucuria oamenilor care se află la Memorialul Ipotești, dar și a activităților desfășurate în programul festivalului. Bugetul alocat pentru eveniment a fost de 200.000 de lei”, a declarat Ala Sainenco.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...