joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalSucces în prima seară a Festivalului "Seri Eminesciene". S-a aplaudat la scenă...

Succes în prima seară a Festivalului „Seri Eminesciene”. S-a aplaudat la scenă deschisă (video)

Porţile Memorialului Ipoteşi s-au deschis la finalul acestei săptămâni pentru Festivalul Naţional de Muzică „Seri Eminesciene”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Vineri, în prima zi a evenimentului s-a dat startul concursului de folk pentru copii și tineri, care se desfăşoară pe două categorii de vârstă, respectiv 7-14 ani și 15-30 ani și două secțiuni, individual şi grupuri. În prima zi a avut loc secțiunea Individuala.

Participanţii au fost prezentați de Cristi Dumitrașcu de la Rock Fm, preşedintele juriului din acest an, şi au avut de interpretat pe scenă două melodii: una pe versurile lui Mihai Eminescu şi una la alegere. Trofeul festivalului va reveni concurentului care interpretează cel mai bine o creație pe versuri de Eminescu.

„Foarte mulți copii s-au înscris la concurs”

Vineri, pe scenă au urcat 17 participanți din Bârlad, Prahova, București, Botoșani și Dorohoi. ,,Mai important decât faptul că sunt recitalurile profesioniste, este faptul că foarte mulți copii s-au înscris la concurs. Asta ne dă mare speranță pentru viitor pentru că avem în continuare copii care vor să cânte la chitară și vor să-și expună sufletul pe scenă”, a spus Bobi Dumitraș, membru al trupei Fără Zahăr.

Printre melodiile interpretate pe versurile lui Eminescu s-au numărat ,,Când amintirile”, ,,Amintirile”, ,,Dorința”, ,,Fiind băiet păduri cutreieram”, ,,Luceafărul”. Cele mai populare au fost ,,Cântecul lăutarului”, ,,O, rămai” sau „Cand amintirile”.

,,Cânt folk de doi ani. Asta este pasiunea mea, îmi place foarte mult și nu aș alege altceva să fac”, a spus Bianca Cornelia Apostol, din Dorohoi, o concurenta care a impresionat publicul care a aplaudat-o furtunos.

Seară încheiată cu un concert

Prima seară a festivalului s-a încheiat cu un concert. Prima care a urcat pe scenă a fost Majay Gyozo, unul dintre cei mai îndrăgiți membrii ai cenaclului Flacăra. Aceasta a fost urmată de artista Alina Manole, care a avut un recital scurt, dar foarte aplaudat de public care a cerut şi un bis.

,,Mă simt copleșită, pentru că este un loc magic din punctul meu de vedere, un loc încărcat de atât de multă poezie încât mă gândesc dacă muzica mea se ridică cumva la miracolul care a fost Mihai Eminescu”, a spus Alina Manole înainte de a urca pe scena, adăugând că abia aștepta să revadă Ipoteștiul. În recital, Alina Manole a cântat mai multe melodii printre care și ,,Lună pătrată”. La final, cei prezenți au felicitat-o.

,,Am venit la Ipotești să-i dăm domnului Eminescu versurile”

După Alina au urcate pe scenă cei de la Țapinarii și Fără Zahăr, publicul fiind în delir datorita atmosferei create de artiști. Întrebat dacă Bobo și Bobi de la Fără Zahăr s-au gândit să se apropie de versurile marelui poet, Bobi Dumitraș a răspuns: ,,Ne-am gândit să ne apropiem de versurile lui Mihai Eminescu și foarte bine facem că nu ne apropiem. Sunt maxim 12 versuri asemănătoare pentru că oricât de scenici am fi noi, Fără Zahăr, în umor, există niște valori de care nu ne putem atinge, în primul rând pentru că avem prea mare respect față de ei, dar un vers, din când în când, care doar să reverbereze în memoria colectivă, ne permitem să împrumutăm”.

Fara zahar și Țapinarii au avut la final, spre miezul nopții, și un moment muzical împreună, apreciat de public.  ,,Am venit la Ipotești să-i dăm domnului Eminescu versurile, sau să-l rugăm să ne mai împrumute pentru următorii maxim 30 de ani”, a mai declarat Bobi.

Oamenii au cântat, au aplaudat, au râs la jocurile interactive propuse de artiști şi au aprins blițurile telefoanelor.

Program pentru sâmbătă

Sâmbătă, 10 august, începând cu ora 17:00, la concurs vor urca pe scenă grupurile pentru a fi evaluate de juriul condus de Cristi Dumitrașcu.

Şi cea de-a doua zi a festivalului se va încheia tot cu un concert. Astfel, de la ora 19, vor urca pe scenă Alifantis & Mirică, Emeric Imre, Dinu Olărașu și Ecaterina Oprea.

Intrarea pentru concert este gratuită.

 – Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
12.6 °
98 %
3.6kmh
100 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...