spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalInedit. Campanie din poartă-n poartă într-o comună din județ

Inedit. Campanie din poartă-n poartă într-o comună din județ

Localnicii unei comune din județ au primit, astăzi, vizita neașteptată a angajaților unei instituții. „Supravegheați copiii în permanență!” – acesta a fost principalul mesaj transmis de pompieri, astăzi, părinților și bunicilor din localitatea Tudor Vladimirescu. Salvatorii au mers, din poartă în poartă, pentru a discuta cu adulții despre măsurile pe care trebuie să le adopte astfel încât cei mici să fie în siguranță, în casă sau în gospodărie. În ultimii ani, în comunitate au avut loc mai multe evenimente în care au fost implicați copii. Ultima tragedie s-a produs la sfârșitul lunii februarie, atunci când un băiețel, în vârstă de 4 ani, a fost găsit decedat într-o groapă plină cu apă din apropierea casei bunicilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe lângă sfaturi, pompierii le-au prezentat și exemple concrete de situații periculoase, dar și modalitățile de a le evita.

Printre principalele subiecte abordate s-au numărat:

– pericolul de incendiu: Pompierii le-au explicat cum pot fi prevenite incendiile în locuințe și au subliniat importanța instalării și întreținerii detectoarelor de fum și monoxid de carbon. De asemenea, au discutat despre modul corect de utilizare a aparatelor electrice și a surselor de încălzire. Salvatorii le-au spus părinților să vorbească, în permanență, cu cei mici despre pericolul focului și să le explice ce se poate întâmpla dacă se joacă cu brichete sau chibrituri, în casă sau în gospodărie. Ei trebuie să cunoască riscurile la care se expun și să înțeleagă de ce le este interzis să folosească astfel de obiecte.

– riscuri legate de intoxicații: Părinții au fost informați despre pericolul pe care îl reprezintă substanțele chimice de uz casnice, fiind sfătuiți să le depoziteze în locuri unde copiii nu au acces.

– pericol de înec: Pompierii le-au explicat părinților că în case și gospodării există numeroase situații în care cei mici ar putea să fie în pericol de înec și i-au îndemnat să acopere cu capace (mai grele) orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie, etc. La fel și fântâna. Orice groapă cu apă poate pune în primejdie copilul mic și trebuie îngrădit accesul în aceste zone.

– pericol de arsuri sau opăriri: Părinților li s-a reamintit faptul că în preajma aragazului, mai ales atunci acesta când este în funcțiune, cel mic nu este în siguranță. Cel mai mare risc este să tragă cratițele, oalele sau tigăile de pe foc și să-și verse pe el conținutul fierbinte. În casele în care se folosește plita cu lemne pentru găti sau pentru încălzire, un jar sau o scânteie pot incendia lucrurile din cameră și există riscul ca cel mic să sufere arsuri sau să inhaleze fum. Probleme serioase pot să apară dacă micuțul cade pe plita încinsă sau pune mâna pe portița sobei fierbinte. Aparatele electrocasnice mici, cu suprafața încinsă, cum ar fi placa de păr, ondulatorul, fierul de călcat, cănile electrice, lasă urme dureroase, dacă sunt atinse din greșeală sau curiozitate. Lichidele fierbinți – ceaiul, cafeaua, uleiul încins reprezintă cauza cea mai răspândită a opăririlor la copii, iar astfel de accidente se petrec, de cele mai multe ori, în bucătării, în timpul pregătirii sau chiar servirii mesei.

Acțiunea de astăzi a fost organizată în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Campania este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecărei luni a fost declarată ziua campaniei. Acțiunea de astăzi s-a derulat cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Albești.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...