vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalGrădiniţă încheiată pe patul de spital. DSP a ţinut ascunse două focare...

Grădiniţă încheiată pe patul de spital. DSP a ţinut ascunse două focare de scarlatină în campania electorală

Mai mulţi copii din Botoşani au încheiat grădiniţa pe patul de spital la finalul anului şcolar. Medicii infecţionişti au declarat două focare de boli infecto-contagioase în tot atâtea grădiniţe din Botoşani, înainte de terminarea anului şcolar.

Astfel, potrivit reprezentanţilor DSP Botoşani, într-o grădiniţă a fost declarat un focar de scarlatină. Au fost depistate şapte cazuri, la o grupă de grădiniţă. Toţi contacţii copiilor din grupă au fost testaţi, dar nu au mai fost depistate alte cazuri.

Focare de infecție ținute ascunse de DSP

Deși ambele focare au avut loc în colectivităţi de copii la finalul grădiniţei, reprezentanţii DSP Botoşani nu au comunicat nimic opiniei publice în cele momente, fiind vorba şi de o perioadă din preajma alegerilor.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o boală eruptiva infecto-contagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, roşu în gât şi erupţie, urmată de descuamarea pielii.

Transmiterea scarlatinei se face prin contact direct cu bolnavii sau cu alte infecţii streptococice, cât şi cu purtătorii de streptococ beta-hemolitic.

Nu există un vaccin împotriva scarlatinei, dar este tratată eficient cu antibiotice.
Aproape în aceeaşi perioadă, la o altă grădiniţă medicii infecţionişti au declarat un focar de boală diareică acută, cu norovirus. A fost vorba despre cinci cazuri, toate la aceeaşi grupă de grădiniţă.

Ce semne are boala diareică acută

Boala diareică acută are ca semn creșterea frecvenței scaunelor la trei sau mai multe și consistența acestora apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau bacterii), însoțite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate. De obicei sunt boli autolimitate, ce durează de la câteva zile până la o săptămână. Este o boală cu transmitere fecal-orală, prin contact apropiat cu o persoană bolnavă.

Ca măsuri profilactice sunt spălarea mâinilor cu apă și săpun în special înainte de masă și după folosirea toaletei- spălarea legumelor și a fructelor înainte de a fi consumate- pregătirea corespunzătoare din punct de vedere termic a alimentelor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...