vineri, septembrie 20, 2024
AcasăLocalLa un pas de o tragedie pe şosea din cauza unei albine

La un pas de o tragedie pe şosea din cauza unei albine

O adevărată tragedie se putea petrece pe o şosea din judeţ, din cauza unei albine. Un apel la 112 venit de la graniţa dintre judeţele Suceava şi Botoşani a dat alarme, luni dimineaţă. Un bărbat de 57 de ani, aflat la volanul unui autocamion de peste 40 de tone, a sunat la 112 pentru a cere ajutorul cadrelor medicale.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Acesta le-a spus celor de la 112 că a fost înţepat de o albină, pe drumul dintre Mihăileni şi Cândeşti şi începea să se simtă tot mai rău. Bărbatul a avut prezenţa de spirit să tragă imediat pe dreapta mastodontul, pentru a evita producerea unei tragedii.

„Astfel de cazuri reprezintă urgenţe majore, având în vedere reacţiile anafilactice care se pot dezvolta în foarte scurt timp. Apelantul dădea semne că starea lui se degradează în timp ce vorbea la telefon. Din acest motiv s-a decis apelarea colegilor de la Ambulanţa Siret, din judeţul Suceava, pentru a interveni ei, fiind cei mai apropiaţi de caz”, a precizat un asistent din cadrul SJA Botoşani.

Cadrele medicale din judeţul vecin au ajuns în timp util la şofer şi i-au acordat acestuia primul ajutor.

Ce spun specialiștii

Specialiştii spun că în această perioadă albinele pot fi mai agresive decât de obicei, mai ales din cauza schimbărilor de temperatură şi faptului că planetele au început târziu polenizarea.

Potrivit cadrelor medicale, orice persoană își poate face o testare pentru a vedea dacă este sau nu alergic la veninul albinelor sau viespilor. Aceste teste sut efectuate în laboratoarele private de analiye, însă costurile sunt suportate de pacient. O altă soluție ar fi ca dacă sunt înțepați și dezvoltă reacții alergice, oamenii să aibă asupra lor anumite medicamente care le pot face viața mult mai ușoară.

În cazul pacienților care au experimentat un șoc anafilactic, situația este mult mai complicată, dar nu înseamnă că vor fi condamnați să stea veșnic acasă. Aceștia își pot face o mică „trusă de prim ajutor” în astfel de situaţii, în care să se regăsească un antialergic cu debut rapid de acțiune-desloratadină orodispersabilă, care se va administra sub limbă în caz de urgență.

Ce pastile nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor

Se pot folosi și patru pastile o dată, dacă situația este gravă. Un corticosteroid, de dorit formă injectabila. Cel mai ușor de transportat sunt fiolele de dexametazonă. Trebuie să știm că doza la nevoie poate ajunge până la 2 g de cortizon pe zi, deci cel puțin trei fiole din preparatul mai sus menționat.

„Medicația cea mai utilă și care nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor este adrenalina autoinjectabilă în formulă de adult sau copil. În cazurile de anafilaxii repetitive sau în cazul anafilaxiei la veninul de albină sau viespe, este recomandat Anapen sau Epipen multidoză, care conține două doze ce pot fi administrate secvențial, dacă este nevoie”, a spus un medic de familie botoşănean. Problema, la fel ca în cazul analizelor, este că medicaţia respectivă costă foarte mult, motiv pentru care majoritatea oamenilor speră să nu aibă nevoie sau să ajungă ambulanţa la timp la ei.

Ce este șocul anafilactic

Şocul anafilactic este o reacție alergică severă care poate apărea în câteva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat în urmă unei înțepături de albină sau viespe. Cantitatea mare de substanțe chimice eliberate de sistemul imunitar pentru a face faţă substanţei considerate toxice duce la scăderea tensiunii arteriale şi îngustarea căilor respiratorii, victimei fiindu-i tot mai greu să respire.

Simptomele anafilaxiei mai includ erupție la nivelul pielii, greață și vărsături. Dacă anafilaxia nu este tratată imediat, se poate ajunge la pierderea conștienței sau chiar la moarte.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.6 °
14.4 °
48 %
2.3kmh
95 %
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...