luni, martie 31, 2025
AcasăLocalForum al orașelor mici din România organizat la Darabani

Forum al orașelor mici din România organizat la Darabani

Sâmbătă, 3 august, s-a desfășurat la Darabani, în cadrul festivalului Zilele Nordului, prima ediție a „Forumului Orașelor  Mici din România.”

La manifestare au participat peste 60 de persoane, primari din județul Botoșani, dar și din țară, secretari de stat, precum și directori din diverse ministere, specialiști în urbanism și dezvoltare urbană, experți de la Banca Mondială, ADR Nord Est și cadre universitare, printre care decanul Facultății de arhitectură din Cluj și Mihai Dimian, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Înainte de începerea forumului, Ștefan Teișanu, președintele „Asociației Nord”, organizatoarea festivalului Zilele Nordului a explicat de ce organizează acest festival și sub ce premise.

Deschiderea forumului a fost făcută de Mircea Abrudean, secretar general al guvernului României, care a constatat că „în orașele mici se face mai mult cu mai puțin” și a descris eforturile guvernului pentru ca România să intre în OCDE, apoi Mihai-Alin Gârbaci, primarul Darabaniului a descris provocările cu care se confruntă un oraș mic în procesul de dezvoltare, concluzionând că „încercăm să facem creăm o zonă interesantă aici și iată că se pot întâmpla lucruri frumoase și în acest colț de țară”.

Au urmat prezentări făcute de experți din diverse domenii legate de economia orașelor mici, scenarii pentru viitorul orașelor mici precum și un panel de discuții legat de perspectivele de dezvoltare pentru orașele mici, unde, pe lângă experți din ministere, au vorbit și primarii unor localități ca Beclean (Bistrița Năsăud) și Siret (Suceava), considerate exemple de succes.

După prezentări, participanții au fost rugați să se înscrie la unul din cele trei ateliere desfășurate simultan, unul de planificare strategică, unul de planificare urbană și unul cu tema „Bani pentru proiecte”, forumul încheindu-se cu concluziile participanților.

Printre vorbitorii care au prezentat diverse teme legate de subiectul forumului s-au numărat:

  • Norbert Petrovici, Centrul interdisciplinar pentru știința datelor, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
  • Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior Banca Mondială
  • Șerban Țigănaș, decan Facultatea de arhitectură, Universitatea tehnică Cluj Napoca
  • Mihai Dimian, rector Universitatea Ștefan cel Mare Suceava
  • Dan Radu, fondator revista „Moldova Economică”
  • Samuel Stancu, UrbanizeHub
  • Eugen Pănescu, coordonator grupul de lucru Urban Issues la Consiliul Arhitecților din Europa
  • Monica Harja-Zlăvog, director PR ADR Nord-Est
  • Nicolae Moldovan, primar Beclean
  • Adrian Popoiu, primar Siret

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.2 ° C
8.8 °
7.2 °
96 %
1.4kmh
100 %
lun
12 °
mar
15 °
mie
12 °
J
15 °
vin
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Ar fi venit mai mulți, că e greu, dar restul erau probabil în pauza de masă.

EDITORIAL

Se pare că, uneori, lucrurile se aranjează așa cum ar trebui. Evenimentele de la finalul anului trecut, care încă mai au ecouri în societatea...

EPIGRAMA ZILEI

Nu cereți de la guvernoi Să ne dea țara înapoi! Aceste vorbe le-aș vrea spuse În fața ambasadei ruse... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...