vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalContinuă criza de apă. Județul Botoșani este cel mai afectat

Continuă criza de apă. Județul Botoșani este cel mai afectat

Județul Botoșani se confruntă cu o criză severă de apă, iar reprezentanții Consiliului Județean refuză să vadă acest fenomen alarmant. Dintre toate regiunile, județul Botoșani este de departe cel mai afectat de lipsa apei, cu 156 de localități. Alte județe puternic afectate sunt Iași, cu 90 de localități, Vrancea cu 37, Neamț cu 31 și Gorj cu 28 de localități. Această situație obligă autoritățile și comunitățile să găsească soluții rapide pentru a face față provocărilor zilnice legate de accesul la apă potabilă. Informațiile au fost făcute de publice de reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” și confirmă fenomenul lipsei apei din județ care a început să se manifeste încă din luna iunie.

Conducerea CJ insensibilă. ISU suplinește Nova Apaserv

Cu toate acestea, cei din conducerea CJ continuă să susțină că activitatea operatorului de apă Nova Apaserv este bună și că se află pe un trend ascendent. În schimb, în județ nu există nicio magistrală care să nu fie ciuruită din cauza avariilor, iar rețeaua de distribuție din municipiul Botoșani este grav afectată. Din acest motiv, zilnic sunt anunțate avarii și localități afectate de raționalizarea apei. Ba mai mult, în luna iulie zeci de localități din județ au solicitat sprijinul celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a beneficia de apă. Așa se face că ISU a ajuns să suplinească operatorul de apă, acolo unde apa nu mai ajungea. Probleme au fost și în municipiul Botoșani, unde cei care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor din cele mai înalte zone ale orașului au rămas fără apă sau au avut presiunea scăzută. Așa că oamenii au ajuns să se alimenteze cu apă de la fântâni. Doar că și la fântâni nivelul apei a început să scadă.

Sate fără sisteme centralizate, în dificultate
Problema se extinde și la comunitățile care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă și care depind de fântâni sau alte surse individuale. În acest context, 266 de localități se confruntă cu seceta, multe fântâni de pe domeniul public fiind deja secate. Din nou, județul Botoșani este cel mai afectat, cu 150 de localități în această situație critică. Alte județe, cum ar fi Vaslui cu 62 de localități și Bacău cu 18, sunt de asemenea grav afectate.

Impactul asupra monitorizării secetei
Administrația Națională „Apele Române” a menționat că, din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, 34 au raportat debite sub nivelul minim necesar pentru a satisface cerințele cantitative. Această situație subliniază nevoia urgentă de măsuri de gestionare a resurselor de apă, pentru a preveni agravarea crizei și a asigura accesul adecvat la apă pentru toate comunitățile afectate. Inclusiv debitul fluviului Dunărea, la intrarea în țară, prin secțiunea Baziaș, a scăzut la 3.300 de metri cubi pe secundă și se estimează că va ajunge la 2.900 de metri cubi pe secundă, aproape la jumătate față de media obișnuită pentru luna august, care este de 4.300 de metri cubi pe secundă.

Sute de localități suferă
Această situație critică afectează direct alimentarea cu apă a 453 de localități din România. Printre orașele importante afectate de lipsa apei se numără municipiul Dorohoi, Novaci, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași. Locuitorii acestor zone sunt nevoiți să se adapteze la restricții de apă, disponibile doar în anumite intervale orare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...