Deşi primarul Cosmin Andrei a promis botoşănenilor „Străzi la periferie ca în centru” oamenii au pare în continuare de străzi inundate, ciuruite de reparaţii, surpate, brăzdate de cratere, sau care se transformă în râuri de munte la ploile abundente. Întrebat de reporterii Monitorul ce părere are despre această situaţie, edilul spune că de vină pentru starea deplorabilă a infrastructurii rutiere este compania de apă, Nova Apaserv.
„Eu vă spun la modul general, când sunt probleme în municipiul Botoșani primul vinovat asupra căruia ne îndreptăm atenția este Nova ApaServ, niciodată nu pică drumurile pentru că sunt surpări din cauza terasamentului. Cu siguranță este o conductă degradată, care s-a surpat, care s-a colmatat și așa mai departe. Și acolo pe strada unde faceți dumneavoastră referire (n.r. strada Grăniceri din cvartalul 1) este același lucru. Același lucru este în municipiul Botoșani, pe strada Octav Onicescu, spre exemplu. Ați văzut că am avut ghinionul să intervenim pe străzile pe care abia le-am asfaltat, pe strada Sucevei, Primăverii. Din cauza cui? Din cauza societății Nova ApaServ care a avut avarii”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
„Eu nu mai pot să stau după această companie și să nu asfaltez străzile”
Edilul susține că asfaltările din unele zone ale municipiului au fost tergiversate din cauza Nova ApaServ.
„Eu nu mai pot să stau după această companie și să nu asfaltez străzile din municipiul Botoșani de la periferie, în ideea că vor face investiții într-un orizont de timp îndepărtat pentru că oamenii nu mai au răbdare. Sau cum spunea un scriitor «timpul nu mai are răbdare cu noi». Nu pot să stau după Nova ApaServ și atunci facem aceste lucrări și acolo unde mai sunt intervenții punctuale, pentru că în cvartalul 1 am asfaltat kilometri întregi și problema a fost într-o zonă de câțiva metri pătrați, nu este atât de grav”, a explicat Cosmin Andrei.
„Colaborarea este destul de defectuoasă”
Mai mult, primarul susține că întâmpină dificultăți în colaborarea dintre constructor și compania Nova ApaServ, subliniind că există neînțelegeri și acuzații reciproce legate de responsabilitatea pentru diverse probleme apărute.
„Colaborarea este destul de defectuoasă între constructor și Nova ApaServ, pentru că și în cvartalul 3 este o discuție interminabilă cu cine este vinovat. De ce a cedat conducta? Că a interveni un utilaj greu. Încercăm să mediem aceste lucruri astfel încât să mergem mai departe cu lucrările”, a spus primarul.
„Nu avem resurse în momentul ăsta”
Reporterii „Monitorul” l-au contactat și pe Liviu Ștefan, managerul Nova ApaServ. Acesta spune că lipsa resurselor financiare ar fi de vină pentru străzile lăsate de izbeliște.
„Astea fac parte din lucrările noastre de intervenție pentru remedierea avariilor noastre permanente. Ce putem noi face? Nici nu putem să le lăsăm așa. Cum ar trebui procedat? Noi înțelegem perfect nemulțumirea, nici nouă nu ne face plăcere să intervenim acolo unde e un asfalt nou, dar nu este altă metodă. Dacă cineva se gândește la altă metodă, eu sunt foarte deschis. Ce alte probleme pot fi decât astea pe care le știm, e vorba de rețele de proastă calitate. E o presiune mare pe Nova ApaServ pentru remedieri, pentru instalarea conductelor noi, dar problemele astea se rezolvă în timp, nu avem resurse în momentul ăsta să acoperim toate străzile care au probleme”, a declarat Liviu Ștefan, managerul Nova ApaServ.
Cu toate acestea, Liviu Ștefan a spus că „avem în derulare lucrări pentru remedierea unor avarii executate anterior, probabil în două – trei zile străzile principale nu vor mai avea nici o problemă de genul ăsta, se va așterne asfaltul”.
Asfalt surpat după turnare pe strada Grăniceri
Asfalt surpat după turnare pe strada Grăniceri Pe 27 mai, primarul Cosmin Andrei anunța că se toarnă asfalt pe strada Grăniceri, din Cvartalul 1. La două luni distanță, respectiv pe 24 iulie, o echipă de muncitori a început să spargă asfaltul nu demult turnat, deoarece canalizarea este înfundată cu pietre ca urmare a asfaltării gurilor de canal.
Toate acestea spre disperarea locuitorilor din zonă. „E bătaie de joc pe banii noștri, apă mare era și la mine mai sus când a plouat”, a spus un botoșănean.
În multe zone asfaltul s-a vălurit, iar în altele s-a surpat lângă gurile de canal.
Strada Antipa devine râu de munte
Extrem de avariată după ani de zile de ignoranţă a autorităților locale, strada a fost pur şi simplu distrusă de ploaia de duminică. Şuvoaiele de apă adunate de pe străzile Popa Şapcă sau Crinilor au transformat strada într-un râu de munte.
Haosul care domnește în rândul celor care ar trebui să intervină pe această arteră s-a văzut de ani de zile. La un moment dat, o echipă de intervenție a operatorului de apă a săpat în două locuri. Atât între imobilele cu numerele 12 și 14, cât și 9 și 11. Au încercat să vadă unde este spartă conducta, scormonind inclusiv în groapa apărută în terasamentul străzii încă de anul anterior, dar fără succes.
Un botoșănean care are casă pe aceeaşi stradă a dat în judecată Primăria Botoșani și societatea Nova Apaserv. Asta după ce, în urma ploilor din vara trecută, i-a fost inundată curtea. El a solicitat instanței să oblige primăria să facă lucrările necesare, așa încât curtea locuinței să nu mai fie inundată în cazul refulării rețelei de canalizare din zonă. Până acum, fără vreun efect.
Pe Bucovina se face slalom printre gropi
O altă stradă ciuruită de compania de apă este Strada Bucovina, din dreptul cartierului ANL până la la ieșirea spre Curtești. Porțiunea prezintă cratere imense în trei locuri, la intervale de 50 de metri, astfel devenind o capcană pentru participanții la trafic. Oamenii din zonă sunt revoltaţi pe primar, cu atât mai mult cu cât acesta ar fi fost în trecut prin zonă şi promitea că se vor face lucrări.
„Păi a fost domnu primar, că au fost reclamaţii cu gurile de canal strâmbe, care fac zgomot când trec maşinile mari. Asta era cu ani în urmă. Dar acuma problemele sunt şi mai mari.
Reţeaua de apă pluvială, sau de canalizare, nu ştiu, a cedat în trei locuri, şi au săpat din 50 în 50 de metri, avem trei gropi mari lăsate aşa şi de dinainte de Paști, e un pericol, poate să se întâmple o tragedie. Ne spunea atunci să aşteptăm, că strada trebuie refăcută cu totul, dar să vină mai întâi utilităţile, să nu săpăm de două ori.
Au venit toate utilităţile, trece şi gazul pe sub şosea, şi nu mai repară nimeni. Cică pe aici o să treacă autobuze electrice spre Curteşti. Eu chiar vreau să văd dacă o să încapă autobuzele printre gropanele astea”, a spus un botoşănean de pe strada Bucovina.
Strada Bucium: „Trebuie să astupe tatăl meu craterele”
Într-o stare deplorabilă se află și strada Bucium. Botoșănenii care locuiesc în zonă spun că s-au adresat edilul șef, dar totul a fost în zadar.
„De atâția ani se spune că se face și degeaba. E o stradă situată în spatele blocurilor și arată în halul ăsta, taxiurile nu coboară (doar unii șoferi… și abia coboară). Sunt oameni în vârstă care abia coboară. Eu, de exemplu, sunt însărcinată, după ce nasc cum o să cobor sau o să urc cu căruțul?! O mașină de lemne, de balastru, etc. nu poate coborî. Trebuie să astupe tatăl meu „craterele” pentru a coborî mașina?! Pentru ce plătim taxe? Poate se sesizează și primarul pentru strada noastră. De atâția ani e așa. I-am scris și degeaba”, a declarat o botoșăneancă.
Strada Pacea a mers bine doar înainte de campanie
Tronsonul Mihail Kogălniceanu – Pacea de pe vechea șosea de centură a municipiului a cunoscut o reabilitare rapidă înainte de alegeri, lucrările fiind finalizate în mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, continuarea lucrărilor de la intersecția cu strada Sucevei și până la intersecția cu strada Cornișa stagnează de două luni. Chiar dacă pe 13 mai primarul Cosmin Andrei anunța pe rețelele sociale reabilitarea tronsonului, până în prezent nu s-au făcut progrese considerabile.