vineri, aprilie 11, 2025
AcasăLocalMONITORUL DE BOTOŞANI: Un sculptor la Botoșani – Pellegrinetti

MONITORUL DE BOTOŞANI: Un sculptor la Botoșani – Pellegrinetti

„Botoșanii îl pot revendica  pe Pellegrinetti ca pe un fiu al lor. Aceasta, și pentru cele  câteva decenii trăite aici, dar, mai ales, pentru creația sa sculpturală, întru totul remarcabilă, monumentală, care domină cimitirele municipiului – cel românesc, și cel armean, și cel evreiesc. Sunt lucrări de artă monumentală autentică, adevărate modele, prin armonia și proporționalitatea lor, prin elementele lor decorative”, așa își începe articolul dedicat lui D.A. Pellegrinetti Ionel Bejenariu („Dicționarul botoșănenilor”, Editura Moldova, Iași, 1994, p. 192).

De altfel, datele biografice și mențiunile despre activitatea sa sunt extrem de puține. S-a născut  pe la 1868, probabil, lângă Carrara (Italia), cunoscută pentru calitatea marmorei sale. În România a ajuns pe la sfârșitul secolului XIX, așezându-se la București și angajându-se la execuția unor lucrări în marmoră.

În 1902, încă locuia în București. „Universul” din august consemnează un „accident nenorocit”: „Un copilaș Giovani Peligrinetti, în vârsta de 4 ani, fiul d-lui D. Peligrinetti, din str. Sf. Ionică No. 9, a băut din greșală conținutul unui pahar de 100 grame cu benzină, care se afla pe o fereastră. La țipetele copilului, sări mama lui, care-l transportă la spitalul de copil” („Universul”, nr. 228, 21 august). Copilul era, de bună seamă, fiul sculptorului D.A. Pellegrinetti.

În 1904, Pellegrinetti se mutase cu familia în strada Buzești, 85, recomandându-se ca sculptor în piatră („Anuarul Bucureștilor pe 1904”, Institutul de Arte grafice „Caro Göbl”, București, 1904).

Între 1904 și 1913 se stabilește la Botoșani, lucru pe care îl aflăm tot datorită fiului său, care își pierde certificatul de absolvire a cursului inferior al Liceului din Botoșani și este nevoit să facă, prin „Monitorul Oficial”, următorul anunț:

„D. Giovani Pelegrineti, pierzând certificatul de absolvirea cursului inferior cu No. 291, eliberat de direcțiunea liceului din Botoșani la 7 Septemvrie 1913, ministerul aduce la cunoștința generală anularea actului” („Monitorul Oficial”, nr. 114, 21 august 1915).

La Botoșani, Pellegrinetti și-a deschis un atelier pe strada Vânătorilor. Aici a executat monumente ale eroilor din primul război mondial. În noiembrie 1924, de exemplu, avusese loc solemnitatea dezvelirii  „monumentului eroilor din Tg.-Suliţa, morţi pentru patrie în campania din 1916-1918”. Monumentul era ridicat din iniţiativa administratorului de plasă Gh. Huţupaşu şi executat de Pellegrinetti („Universul”, nr. 258, 11 noiembrie 1924, p. 3). Dar mai ales la „transformarea cimitirelor  în veritabile sanctuare monumentale” (I. Bejenariu) a trudit Pellegrinetti. Printre altele, și monumentul lui Scipione Bădescu, „ridicat prin stăruinţa prietenilor săi şi a Asociaţiei Corpului Didactic Primar din Botoşani – 1930” este opera sculptorului Pellegrinetti.

Trebuia să fi trăit și tragedia decesului propriului fiu, pentru mormântul căruia tot el trebuia să-i fi lucrat cripta. „În urma recomandației făcute de către un medic din Iași, inginerul-arhitect Giovanni Pelegrinetti, din str. Vânătorilor, urma de câtva timp un tratament cu injecții intravenoase cu „Syntharsan“, un nou derivat al Salvarsanului. Injecțiile i le făcea d-rul Șaiovici din localitate. Astă seară, pe când numitul arhitect își făcea tratamentul obișnuit, i s’a făcut rău, întrucât a suferit o criză nitrifoidă și, cu toate ajutoarele date de medicul curant, cât și de alți medici din apropiere, a sucombat”, scria „Universul” din 24 mai 1939 (nr. 139, p. 8).

În memoria fiului său, locotenent în rezervă din armata italiană, Alberto Peligrinetti  dona în folosul refugiaților, prin Crucea Roșie, 560 lei, pensia sa pe luna iulie, pe care o avea de primit de la Casa Muncii („România – Provincie”, nr. 760, 12 iulie 1940, p. 2).

Sculptorul Pellegrinetti a decedat în 1942, fiind înmormântat la cimitirul „Eternitatea”. „Monumentul său funerar este mai modest, mai discret și frânt în două, neînsoțit de fotografie, pierdut printre alte morminte”, scria, în 1994, Ionel Bejenariu. Astăzi nici nu l-am mai putut găsi. Poate că pentru Pellegrinetti, și pentru memoria noastră, Botoșanii, care „îl pot revendica ca pe un fiu al lor”, ar putea scoate un album cu lucrările sale și mormintele, parte și ele din istoria acestor locuri.

– Ala Sainenco,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-0.5 ° C
0.6 °
-1.1 °
84 %
0.9kmh
62 %
vin
4 °
S
7 °
D
14 °
lun
17 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

În sfârșit, poezia e protejată la Botoșani.

EDITORIAL

Chiar dacă România este republică semi-prezidențială – cu șef de stat și de guvern – președintele are importanța lui, mai ales la capitolul imagine...

EPIGRAMA ZILEI

Berbecuț Bârsan, ce ești năzdrăvan, Doar tu ne-ai băgat, adânc în rahat Deși ai primit, lucrări, înmiit De la noi, șira de paie și oloiul din tigaie... -...

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...