duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalBotoşăneni la Jocurile Olimpice de la Paris: Simona Radiș

Botoşăneni la Jocurile Olimpice de la Paris: Simona Radiș

Simona Radiș a declarat că este nerăbdătoare să concureze la Paris și să-și apere medalia de aur cucerită la JO de la Tokyo la dublu vâsle, dar să se încununeze campioană olimpică și în proba „regină” a canotajului, cea de 8+1.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Suntem nerăbdătoare să concurăm. A fost o pregătire foarte grea și dificilă pentru noi și pentru toată lumea. Cu siguranță vom ajunge acolo în cea mai bună formă a noastră și trebuie să ne reconfirmăm nouă că valoarea noastră nu a scăzut, ci dimpotrivă, a fost în ascensiune. Este destul de uşor de ghicit. Îmi doresc să recucerim medalia de aur în proba de dublu vâsle. Va fi o luptă foarte grea, acerbă. Toate adversarele au evoluat foarte mult, nici noi n-am avut cele mai bune perioade şi abia în ultima vreme am început să ne revenim. Suntem din ce în ce mai bine şi speranţa este mare. Cu sănătate şi putere psihică ne dorim să cucerim, de ce nu, o a doua medalie, la 8+1”, a declarat Simona Radiș.

Destin schimbat la 14 ani

Născută pe 5 aprilie 1999, canotoarea a fost descoperită de la vârsta de 14 ani de antrenorul George Bulie, de la Clubul Sportiv (CS) Botoşani, în timpul într-un tur de selecție prin școli. Impresionat de înălțimea ei, tehnicianul i-a vorbit despre canotaj și i-a suscitat interesul.

Simona Radiș și-a convins părinții să o lase să facă sport. A făcut primii pași în canotaj la CS Botoșani, iar în 2013, a fost legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București unde a început canotajul de performanță.

Primele rezultate de marcă le-a obținut în 2019, când a devenit vicecampioană europeană în Elveţia, dar şi vicecampioană mondială la Linz, alături de colega sa Ancuța Bodnar. Împreună cu coechipiera din Suceava, Simona Radiș a cucerit prima medalie olimpică de aur a canotajului românesc după 13 ani.

„Simona Radiș a fost inclusă în programul «Samurai 2020», programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vara a JO Tokyo 2020. Alături de Robert Glință, a fost prima sportivă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, respectând recomandarea Comitetului Internațional Olimpic ca drapelul național să fie purtat de o sportivă și un sportiv, ca simbol al luptei pentru egalitatea genurilor”, se arată în descrierea botoșănencei făcută pe pagina oficială a COSR.

În 2020, botoșăneanca a fost desemnată de Federația Internațională de Canotaj – „Steaua în ascensiune” (Rising Star) a lunii decembrie 2020, iar CSA Steaua București, la care este legitimată, a numit-o „Cel mai valoros sportiv al clubului military”, al anului.

Performanţă istorică

Anul 2022 a fost de vis pentru Simona Radiș. La dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar, a cucerit medalia de aur atât la Campionatele Europene, cât și la Mondiale. Aceeași performanță, a reușit-o și la 8+1. După ce a fost în barca de 8+1, medaliată cu aur la Europene, la Mondiale a cucerit titlul în cursa regină la mai puțin de o oră după ce câștigase aurul la dublu vâsle și a intrat în istorie cu această performanță.

Botoşani dă 11 din cei 107 sportivi ai Team Romania

La Paris, România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline. Din cei 107 sportivi care vor reprezenta țara noastră la Paris, nu mai puțin de 11 sunt botoșăneni.

Dintre aceștia, nouă sunt la canotaj: Simona Radiș, Mugurel Semciuc, Iulia Liliana Bălăucă, Geanina Dumitrița Juncanariu, Andrada Maria Moroșanu, Mihai Chiruță, Patricia Andreea Cireș, Florin Bogdan Horodișteanu și Claudiu Neamțu.

Halterofila Loredana Toma și luptătorul de greco-romane Alin Alexuc-Ciurariu întregesc „armata” botoșăneană la Paris.

Aşteptări uriaşe de la canotori

-La Jocurile Olimpice așteptările sunt enorme în special în privința canotorilor. Canotajul românesc are la Jocurile Olimpice de la Paris 45 locuri cotă la probele simplu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin şi 8+1 masculin.

-La Paris, Canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, soţ şi soţie, vor fi purtătorii drapelului României la această ceremonie care, pentru prima oară în istoria olimpismului.

-România a participat pentru prima data la întrecerile olimpice de canotaj în 1952, la JO de la Helsinki, şi până în prezent nu a lipsit decât de la ediţia din 1956.

-Canotajul românesc are în palmares 41 de medalii olimpice, 20 de aur, 12 de argint şi 9 de bronz, punctul culminant fiind atins la Los Angeles, în 1984, când sportivii români au obţinut 6 titluri olimpice.

-La Paris, lotul olimpic de canotaj este format din: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar, Geanina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Andrada Moroşanu, Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Patricia Cireş, Larisa Bogdan, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Iulia Liliana Bălăucă, Adriana Adam, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Geanina Juncanariu, Andreea Popa, Amalia Bereş, Victoria Petreanu, Mariana Dumitru, Cristina Drugă (feminin) şi Mihai Chiruţă, Andrei Cornea, Florin Enache, Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Claudiu Neamţu, Ştefan Berariu, Iulian Chelaru, Andrei Mândrilă, Laurenţiu Danciu, Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci, Adrian Munteanu, Alexandru Ciobică şi Cristian Nicoară (masculin).

Unde se vede Olimpiada care debutează vineri

Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate în perioada 26 iulie – 11 august. Ceremonia de deschidere a competiției supreme este programată astăzi, 26 iulie.

Jocurile Olimpice de la Paris vor fi transmise în țara noastră de Televiziunea Română și de Eurosport. Pentru licența de transmisie a întrecerilor sportive în România, TVR a plătit puțin peste două milioane de euro.

La TVR, Jocurile Olimpice Paris 2024 vor însemna 280 de ore de transmisii pe canalele postului național. Competiția se vede însă și pe Eurosport, dar şi nonstop pe aplicația Max. Dacă ne referim la cele două canele Eurosport, dar și la aplicația Max, Jocurile Olimpice vor însemna 3.800 de ore de competiție, „un maximum de 54 de transmisii live simultane”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...