spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalFermierii din Botoșani, în pragul disperării. Când vine ajutorul? (VIDEO)

Fermierii din Botoșani, în pragul disperării. Când vine ajutorul? (VIDEO)

Agricultorii din județul Botoșani se confruntă cu o situație dramatică – seceta pedologică instalată de anul trecut și temperaturile extreme care au debutat încă din luna iunie au dus la distrugerea masivă a culturilor. Temperaturile ce au depășit frecvent 40 de grade Celsius au afectat mii de hectare de teren agricol, iar fermierii sunt disperați, așteptând intervenția autorităților.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Agricultura botoșăneană, la pământ

În cadrul unei ședințe recente a Colegiului Prefectural, Cristian Delibaș, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) din Botoșani, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea critică a agriculturii din județ. „Dacă în anumite areale restrânse, microzone din județ, nivelul de umiditate al solului este satisfăcător, nu aceeași situație se înregistrează în cea mai mare parte a județului, unde nivelul umidității din sol a scăzut considerabil și a devenit îngrijorător pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023, dar și a celor înființate în primăvara anului 2024”, a declarat Delibaș.

Pierderi devastatoare la culturile de porumb

Printre culturile cele mai afectate se numără și porumbul, care a suferit pierderi semnificative în multe zone. În județ, autoritățile au înființat șapte comisii de evaluare a pagubelor, care monitorizează constant situația din teren. O primă raportare a situației este așteptată în jurul datei de 15 august.

Cu o suprafață totală de 15.235 de hectare cultivate înregistrate ca fiind deja afectate (n.r. – în proporții cuprinse între sub 30% și peste 30%), se estimează că o mare parte din producție ar putea fi compromisă. Prefectul județului, Sorin Cornilă, a solicitat date precise privind proporția culturilor afectate, însă Cristian Delibaș a subliniat dificultatea furnizării unor cifre exacte în acest moment, dat fiind că evaluările sunt încă în desfășurare.

Delibaș a explicat că „toate datele și documentele privind culturile de toamnă trebuie transmise până pe 15 august, iar pentru culturile de primăvară, cum ar fi porumbul, monitorizarea va continua până în septembrie sau chiar octombrie”.

Fermierii cer ajutor. Când și cum va interveni Ministerul Agriculturii

Fermierii botoșăneni, aflați într-o situație disperată, își pun acum speranțele în sprijinul Ministerului Agriculturii. Prefectul Sorin Cornilă a adresat întrebarea crucială care îi frământă pe toți agricultorii – „Când și cum va veni ajutorul din partea Ministerului Agriculturii pentru fermierii loviți de această secetă fără precedent?”

Cristian Delibaș a afirmat că Ministerul Agriculturii va lua decizii privind ajutoarele abia după ce va fi centralizată situația la nivel național. „Momentan, centralizăm datele din teren. Deciziile ministeriale vor fi bazate pe analiza la nivel de țară”, a concluzionat Delibaș.

Ajutor financiar sau speranțe deșarte

Fermierii botoșăneni așteaptă cu sufletul la gură să afle când vor primi sprijinul necesar pentru a-și salva recoltele și a-și asigura supraviețuirea economică într-o criză agricolă de proporții. Autoritățile din agricultură au anunțat că fermierii ar putea primi între 200 și 250 de euro pentru fiecare hectar de teren neproductiv. Însă, acest ajutor depinde de gradul de calamitate al culturii.

Pe de altă parte, agricultorii solicită despăgubiri mult mai mari, de aproximativ 3.000 de lei pe hectar, argumentând că suma propusă nu acoperă pierderile reale suferite din cauza calamității. „Ajutorul trebuie să fie proporțional cu pierderile noastre reale”, spun fermierii, care speră ca autoritățile să ia măsuri rapide și eficiente pentru a preveni un dezastru agricol total.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...