duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalSiguranța elevilor, de la planuri și priorități la rezultate concrete (VIDEO)

Siguranța elevilor, de la planuri și priorități la rezultate concrete (VIDEO)

Palatul Administrativ a găzduit astăzi o ședință de lucru importantă, având ca temă siguranța elevilor și prevenirea delincvenței juvenile în unitățile de învățământ preuniversitar din județ. Ședința a fost prezidată de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, și s-a desfășurat în Sala „Nicolae Iorga” din Palatul Administrativ.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evenimentul a reunit o serie de oficialități și experți în domeniul siguranței școlare, printre care comisarul șef Tudor Costân, inspectorul Șef al IPJ Botoșani, comisar șef Daniela Gheorghiescu, șef al Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Botoșani, maior Ovidiu Ciobanu, ofițer specialist în misiuni ordine publică, locotenent colonel Mihai Cercel, adjunct șef al Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani, Ana-Maria Loghin, inspector școlar general adjunct, Sebastian Gaidur, inspector în cadrul CJ Botoșani, Ana-Maria Bunduc, coordonator CJPECA Botoșani, Vasile Sidor, coordonator CR Suceava – ANTP. Teodor Ferariu, director executiv DSP Botoșani și Felicia Mihai, șef serviciu de intervenție specializată pentru copil și familie din cadrul DGASPC Botoșani.

În cadrul ședinței, comisarul șef Daniela Gheorghiescu a prezentat și un Raport privind siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar pentru perioada ianuarie – iunie a anului școlar 2023-2024. Documentul a oferit o imagine de ansamblu asupra modului în care a fost asigurată siguranța în școli și a propus măsuri pentru îmbunătățirea acestui aspect. Analiza a plecat de la situația concretă din unitățile de învățământ, acțiunile derulate de parteneri, și a punctat inclusiv situația infracțiunilor sesizate care au avut loc în interiorul sau în preajma unităților de învățământ, comparativ cu anii trecuți. Astfel, în anul școlar 2023-2024, în județ au funcționat 470 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 114 în mediul urban și 356 în mediul rural. Din acestea, 461 sunt unități de stat și 9 private, 138 având personalitate juridică. Potrivit informațiilor oficiale, distribuția unităților a cuprins 173 grădinițe (44 în urban, 129 în rural), 251 școli gimnaziale (31 în urban, 220 în rural), 34 licee și colegii (27 în urban, 7 în rural), 12 cluburi sportive și școli postliceale. Din totalul unităților de învățământ, 405 au realizat analiza de risc la securitatea fizică, iar 125 au implementat cerințele minimale de securitate. În plus, 237 de școli sunt dotate cu sisteme de securitate.

Daniela Gheorghiescu a mai arătat că în prima jumătate a anului 2024, au fost derulate numeroase activități cu elevii, profesorii, dar și cu părinții copiilor, printre care două campanii preventive locale, 3 campanii de prevenire naționale, un proiect național. În total, au fost organizate 989 de activități preventive, la care au participat peste 32.000 de elevi. Totodată, în perioada menționată, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean, 121 de unități școlare au desfășurat 220 de proiecte și programe de siguranță, implicând 21.608 beneficiari.

Totuși, în primele șase luni ale lui 2024 (n.r. – al doilea semestru al anului școlar 2023 – 2024), au fost sesizate 61 de infracțiuni, care s-au concretizat în 47 de agresiuni, 10 furturi, două cazuri de purtare abuzivă, un șantaj și o agresiune sexuală. Raportat la numărul de elevi și la numărul unităților de învățământ, cifrele nu indică existența vreunui fenomen ci arată că majoritatea cazurilor au fost izolate și s-au înregistrat pe fondul unor situații tensionate pe moment. Interesant este încă că în 27 de situații în care autorii infracțiunilor au fost din rândul elevilor, aceștia nu sunt justițiabili, ei având vârsta sub 14 ani.

„Documentul oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care a fost asigurată siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel județean, în perioada analizată. Acesta trebuie să conducă la proiectarea activităților viitoare și la fixarea unor priorități de intervenție pentru eficientizarea modului de acțiune pe acest palier”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Noutatea a fost că, începând de anul acesta, toate faptele de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală sau cibernetică sunt gestionate conform unei proceduri standard. Procedura reglementează modalitățile concrete de lucru, regulile aplicabile și responsabilitățile persoanelor implicate în managementul interinstituțional și multidisciplinar, iar cei implicați au la dispoziție inclusiv o schemă de responsabilități plecând de la modul de evaluare a cazului, până la elaborarea, aplicarea și monitorizarea Planul de reabilitare și reintegrare socială.

Prin urmare, ședința urmărit inclusiv stabilirea unui plan de acțiune comun, menit să crească nivelul de siguranță al elevilor și să prevină delincvența juvenilă, atât în incinta școlilor, cât și în zonele adiacente. „Îmi doresc să consolidăm acest parteneriat în interesul nostru, al copiilor și al siguranței din mediul școlar, al cadrelor didactice și pentru a elimina riscurile. Inclusiv cel al consumului de droguri, un risc pe care trebuie să-l tratăm cu maximă seriozitate”, a mai spus prefectul Cornilă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...