La nivelul județului Botoșani, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2024, se va desfășura miercuri, 24 iulie 2024, în centrul de examen de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani.
Proba se va desfășura la 25 de discipline. Au fost admiși la proba scrisă și sunt așteptați să participe 131 de candidați, dintr-un total de 139 de candidați înscriși la începutul anului școlar.
Reguli pentru desfăşurarea probei
Accesul candidaților în sălile de examen în vederea susținerii probei scrise se face în intervalul orar 7:30 – 8:00. Instruirea candidaților cu privire la desfășurarea probei scrise se va desfășura în intervalul orar 8:00 – 8:50. Proba scrisă va începe la ora 9:00 și va dura 4 ore.
La prezentarea în centrul de examen, candidații vor avea asupra lor buletinul de identitate, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul sau, în mod excepțional, permisul de conducere sau cartea de alegător.
Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: Limba română și literatura pentru copii și metodica activităților instructiv-educative în grădinița de copii – 36 de candidați, Limba și literatura română și matematică, metodica predării limbii și literaturii române/comunicării în limba română și metodica predării matematicii/matematicii și explorării mediului în învățământul primar (învățământ primar în limba română) – 22 de candidați, Educație fizică și sport – 20 de candidați.
Afișarea rezultatelor
Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie 2024, în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro, iar rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
„Le doresc mult succes tuturor candidaților care vor participa la examenul național pentru definitivare în învățământ! Acest examen reprezintă un pas important în cariera lor profesională pentru că, prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și intră pe o rută ascendentă de profesionalizare!”, a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.
Ce este Definitivatul
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
- etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
- etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.