duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalOierii botoșăneni se tem că pesta micilor rumegătoare va bloca exportul. „Această...

Oierii botoșăneni se tem că pesta micilor rumegătoare va bloca exportul. „Această boală bacteriană este gravă”

Oierii botoșăneni se tem că focarul de pestă a rumegătoarelor mici apărut în Tulcea ar putea afecta exporturile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România a fost confirmat la o fermă din Tulcea. Ca urmare, aproape 50.000 de oi vor fi sacrificate.

„Această boală bacteriană este gravă”

În acest context, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, susține că oierii botoșăneni se temă că vor avea de suferit dacă exporturile se blochează.

„E o problemă pentru că țările importatoare, care iau produse din România, în special oi, sunt reticente în a achiziționa atunci când apare un focar de acest gen fiindcă nu își dorește nimeni să ducă în țara lui o anumită boală. Chiar dacă noi știm că această boală bacteriană este gravă, ea este izolată la această oră. Din surse am înțeles că e posibil să fi fost aduse niște animale din Spania până în Turcia și acolo să se fi manifestat sau să se fi extins. De fapt, acele animale erau pregătite pentru export într-un centru de colectare. La noi este mai puțin probabil să ajungă deoarece distanța este foarte mare”, a declarat Ionică Nechifor.

„Nu facem altceva decât să distrugem cel mai promițător sector pe care îl are România”

În ciuda izolării zonei în care s-a manifestat focarul de pestă a rumegătoarelor mici, Nechifor spune că este necesar găsirea unor modalități de a continua exportul de animale vii.

„Sper ca ANSVSA să acționeze prompt și fără rezerve, să izoleze zona, dar să permită pe anumite culoare continuarea exportului de animale vii, tocmai pentru a nu bloca economia sectorului. (…) Dacă ne trezim și la rumegătoarele mici cu pestă exact ca la porci, nu facem altceva decât să distrugem cel mai promițător sector pe care îl are România la ora actuală, anume sectorul ovin și caprine”, a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis.

„Fermierii noștri trebuie să fie foarte atenți în această perioadă”

Totodată, Ionică Nechifor atrage atenția oierilor cu privire la comportamentul pe care ar trebui să îl adopte pentru a preveni apariția bolii.

„Fermierii noștri trebuie să fie foarte atenți în această perioadă. Nu trebuie să permită aducerea de animale din alte zone fără actele sanitar-veterinare de sănătate a animalelor. Să apeleze la medicul veterinar imediat ce observă animale bolnave și să treacă la izolarea lor”, a declarat Nechifor.

Mortalitatea poate ajunge la 70%

Pesta micilor rumegătoare (PMR) este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. PMR este caracterizată prin febră, scurgeri oculo-nazale, stomatită, diaree, pneumonie.

Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus. Transmiterea infecției se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv și puțin probabil indirect, având în vedere rezistența scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluția bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și a căilor respiratorii. În Bulgaria evoluează forma ușor atipică.

Principalele măsuri de prevenire a bolii

Fermierii trebuie să achiziționeze animale susceptibile (ovine, caprine) numai cu documente sanitar-veterinare. Aceștia sunt nevoiți să prenotifice DSVSA județeană orice achiziție de ovine sau caprine din zonele din Bulgaria neafectate de PMR;

Totodată, cumpărătorii sunt obligați să notifice medicului veterinar oricând observă modificări de comportament, îmbolnăviri sau moarte.

Măsuri în caz de apariție a bolii

În caz de apariție a bolii se aplică prevederile Directivei Consiliului 92/119/EEC de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului care cuprind printre altele: izolarea animalelor, stabilirea zonelor de protecție și supraveghere, restricții de mișcare a animalelor, stamping-out, operațiunile de curățare și dezinfecție. Vaccinarea se aplică doar în situații grave, cu aprobarea CE.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...