miercuri, septembrie 4, 2024
AcasăLocalSecetă devastatoare în Botoșani. Fermierii au ajuns în pragul disperării

Secetă devastatoare în Botoșani. Fermierii au ajuns în pragul disperării

Zile în șir s-au înregistrat temperaturi record în întreg județul Botoșani, iar fermierii botoșăneni au ajuns în pragul disperării. Aceştia spun că culturile agricole sunt compromise din cauza nivelului critic al rezervei de apă din sol.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Ne uităm la cer și ne rugăm să plouă. Nu mai avem nicio speranță pentru nimic pentru că nu am crezut că vom ajunge așa vremuri. Acum nu ne mai este greu, ne este imposibil. Nu mai știm ce să facem, de asta îți vine să te lași de toate. Crăpăturile din pământ sunt cât mâna mea, adică bag pumnul acolo”, a spus un fermier botoșănean.

„Deocamdată noi face evaluări, estimări, încheiem rapoarte”

Autoritățile botoșănene spun că au luat primele măsuri în ceea ce privește evaluarea pagubelor produse de secetă în rândul culturilor agricole.

„Specialiștii Direcției Agricole monitorizează atent dezvoltarea și starea de vegetație a culturilor în teren după acest front atmosferic de caniculă. Vom monitoriza starea de vegetație a culturilor și vom lua în cel mai scurt timp deciziile care se impun ca urmare a acestui fenomen. (…) Deocamdată noi face evaluări, estimări, încheiem rapoarte și vom înainta Ministerului Agriculturii spre analiză. Ulterior, Ministerul Agriculturii, Guvernul decide ce, când și cum. Nu știu dacă aș putea trage o concluzie pe o anumită cultură, majoritatea culturilor au fost și sunt afectate de canicula din ultima perioadă”, a declarat Cristian Delibaș, șeful Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

„Temperaturile de 40 de grade au accentuat fenomenul”

Chiar dacă miercuri seară, 16 iulie, a plouat în areale restrânse, precipitațiile nu au fost suficiente pentru a ameliora în mod semnificativ situația culturilor.

„Aveam fenomen de secetă în desfășurare, temperaturile de 40 de grade au accentuat fenomenul. Chiar dacă aseară am avut acel cod galben de precipitații pe areale restrânse la nivelul județului Botoșani, nu a făcut altceva decât să coboare temperatura pe acel areal și să ajute puțin la starea de vegetație a culturilor. Majoritatea culturilor agricole, la temperaturi de peste 40 de grade, intră într-un stres hidric, plantele și-au luat acele măsuri de protecție, frunzele se gofrează și avem zone în care arșița a înaintat atât de mult încât a uscat și aparatul foliar”, a precizat directorul DAJ.

În județul Botoșani există aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol care pot fi irigate, dar doar puțin peste 5.000 de hectare sunt efectiv contractate pentru irigații. În arealul zonelor de cultură din Botoșani sunt amenajate aproximativ 10 mii de hectare pe suprafețe care pot fi irigate și contractate sunt undeva la peste 5 mii”, a mai spus Cristian Delibaș.

„E o realitate, o trăim”

Directorul DAJ Botoșani susține că schimbările climatice nu mai sunt considerate concepte abstracte, ci realități trăite în prezent, cu efecte directe și palpabile asupra agriculturii.

„Schimbările climatice sunt o realitate, nu mai putem vorbi despre aceste schimbări ca și cum ar fi ceva abstract. E o realitate, o trăim. Singurele recomandări pe care le putem da ca și specialiști se referă la adaptarea tehnologiei de agricultură la condițiile meteo existente, hibrizi rezistenți, tehnologii minime pentru culturi, orice altă operațiune tehnologică care să mențină umiditatea în sol. Orice intervenție la sol nu face decât să disloce structura solului și să elimine apa, deci cu cât trecem mai puțin în sol, cu atât vom avea apă mai multă în sol. E greu de spus, nu există tehnologii de cultură fără apă, orice plantă are nevoie de apă. Este exclus să facem agricultură fără umiditate”, a conchis Cristian Delibaș.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
22.2 ° C
22.2 °
20.6 °
55 %
0.9kmh
42 %
mie
28 °
joi
28 °
vin
29 °
sâm
30 °
Dum
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au început vizitele de lucru, prietenie și pupat, după modelul învățat de la șefa.

EDITORIAL

Aparent, gâlceava dintre Valeriu Iftime și Verginel Gireadă nu are un câștigător, ambii combatanți atingându-și oarecum scopurile în debutul acestei veri. Astfel, Iftime a...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți români ar vrea să vadă După scrutin, vreun câștig, Javre cu colaci în coadă Sau cu ... niscaiva covrigi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Septembrie vine la Happy Cinema cu o gamă diversificată de filme, ideale pentru toate gusturile și vârstele. De la povești emoționante și comedii pline...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...