Joi, 18 iulie, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a convocat o conferință de presă pentru a semna contractele privind achiziția a 30 de autobuze electrice.
Mijloacele de transport în comun sunt achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor ajunge la Botoșani în termen de cel mult 15 luni, începând de joi, 18 iulie. Deși vehiculele de această dimensiune sunt adesea denumite microbuze datorită dimensiunilor lor reduse, termenul corect folosit în cadrul specific al proiectului este „autobuz”.
„Să avem astfel de autobuze pe străzile din municipiul Botoșani, așa cum sunt numite generic, chiar dacă la această lungime noi le știm ca fiind microbuze, termenul este de autobuze cu o lungime de 6 metri. (…) 30 de autobuze, așa cum am spus, cu o lungime de șase metri, care au termen de livrare contractual de 15 luni, dar ne dorim ca acest termen să fie devansat, astfel încât la sfârșitul anului să avem în municipiul Botoșani și în comunele partenere aceste autobuze pe străzi”, a declarat edilul.
Mijloacele de transport ar urma să deservească municipiului Botoșani, dar și zona metropolitană. În cazul transportului metropolitan, acesta va avea noi trasee până în comunele și orașele limitrofe, Bucecea, Curtești și Bălușeni. Valoarea totală a autobuzelor este de aproximativ 36,5 de milioane de lei, garanția asumată contractual fiind de șase ani, respectiv 600.000 de kilometri. „Primul lot are o valoare de 2,4 milioane de lei, al doilea este 17,1 milioane de lei, iar al treilea lor este de 17 milioane de lei”, a precizat Cosmin Andrei.
Turcii livrează 30 de autobuze electrice primăriei Botoșani
Licitația a fost câștigată de Anadolu Automobile, o firmă turcească.
„Compania noastră a fost desemnată câștigătoarea procedurii pentru cele trei loturi de autobuze de capacitate mică. Modelul pe care noi l-am ofertat și pe care urmează să îl aducem este un mijloc de transport care o capacitate de 20 de călători, din care zece pe scaune, este un microbuz 100% electric, cu o capacitate a bateriilor de 88 kilowaţi și un motor ce dezvoltă o putere de 135 de kilowaţi. Acest model se află deja în exploatare în mai multe orașe din România încă din anul 2019. Prin urmare, suntem încrezători că atunci când primele microbuze vor ajunge în Botoșani, toți beneficiarii vor fi mulțumiți”, a transmis Magdalena Peșu, reprezentantul firmei Anadolu Automobile.
„Colegii mei analizează încă două licitații”
Contractele de finanțare semnate anul trecut cuprindeau achiziția a încă 38 de autobuze electrice, dar care au o lungime de 10 metri.
„În acest moment, colegii mei mai analizează încă două licitații care sunt în desfășurare care au drept scop achiziția a 38 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și cu stații de încărcare. Și aceste autobuze pentru care semnăm astăzi contractul au, de asemenea, stații de încărcare lentă, care vor fi amplasate în municipiul Botoșani, respectiv în celelalte capete de linie”, a mai spus Cosmin Andrei.