Marţi, 16 iulie, începând cu ora 10.00, a avut loc la Hotel Marshal Garden, la București, în prezența a numeroși invitați, lansarea din acest an a Cartei Albe a IMM-urilor din România, ajunsă la ediția cu numărul 22.
Volumul își propune să prezinte o radiografie a întreprinderilor private din țara noastră. Editor a fost și de această dată CNIMMPR, cea mai mare organizație patronală a întreprinderilor mici și mijlocii.
Carta Albă a devenit în ultimii ani un adevărat instrument de lucru și pentru Guvernul României, deoarece în paginile sale se găsesc cele mai recente, cuprinzătoare și aprofundate analize și proiecții referitoare la sectorul IMM-urilor în contextul economico-social puternic afectat de războiul din Ucraina, dar și de consecințele pandemiei de coronavirus. Această lucrare poate fi de un real folos și administrațiilor locale, care au astfel un instrument fin prin care pot să-și ajusteze nivelele de impozitare ale firmelor sau să creeze un mediul prietenos care să atragă noi investiții.
Premierul Ciolacu, prezent la eveniment
Profesorul Ovidiu Niculescu a prezentat, la fel cum a făcut și la edițiile anterioare, Carta din acest an. Premierul Ciolacu, prezent la eveniment, a recunoscut în alocuțiunea sa că guvernul pe care îl conduce nu are prea multe informații despre IMM-uri și a menționat ca foarte bună colaborarea cu Florin Jianu, președintele CNIMMPR, în urma căreia cel puțin s-au schimbat metodele de control ale ANAF, care a ajuns să folosească inteligența artificială pentru a-i depista pe evazioniști. Premierul a dat asigurări că nu vor crește taxele și nici TVA, precizând că țara noastră are nevoie de minim patru ani de construcție și asumare în mediul fragil european.
Mai mulți antreprenori care au luat cuvântul au arătat că ei consideră situația din România nefavorabilă dezvoltării mediului de afaceri, fapt ce ne plasează în coada Europei la inovare sau prezențe la târguri și expoziții internaționale. Lansarea a fost urmată de o recepție.
– Florin Simion Egner, președinte filială PJIMM Botoșani