duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalFocar de pestă porcină la granița dintre Botoșani și Suceava. „Apelul nostru...

Focar de pestă porcină la granița dintre Botoșani și Suceava. „Apelul nostru este să comunice cu medicul veterinar”

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a confirmat prezența virusului care provoacă pesta porcină africană într-o gospodărie la granița dintre Botoșani și Suceava. În acest context, autoritățile botoșănene atenționează crescătorii de porci să fie precauți.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Analizele de laborator au confirmat prezența virusului, iar o echipă de specialiști DSVSA a demarat de urgență măsuri pentru „asanarea focarului” din comuna suceveană Zvoriștea.

Pentru a limita răspândirea bolii, autoritățile au dispus dezinfecția de urgență a exploatației afectate și au instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 km. Totodată, a fost stabilită o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, care include mai multe localități din județele Suceava și Botoșani. Printre localitățile botoșănene ținute sub supraveghere se numără Lunca, Belcea, Gorovei, Bucecea, Vârful Câmpului, Poiana, Ionășeni, Dobrinăuți-Hapai și Bohoghina.

„Medicii veterinari monitorizează în permanență orice caz de boală”

Teodor Harbagiu, directorul DSVSA Botoșani, susține că în acest an încă nu fost înregistrate focare de pestă porcină în județul Botoșani datorită măsurile de prevenire și control.

„În 2024 nu am avut niciun focar de pestă porcină în Botoșani. Mișcarea mistrețului către sursa de apă poate fi o problemă. Circulația virusului este foarte simplă, una este mistrețul, ca și rezervă naturală a virusului și al doilea vector este omul. Virusul are o rezistență mare la exterior, cât și în cadavre. Noi ținem în permanență legătura cu fondurile de vânătoare în vederea gestionării cazurilor în care apar cadavre de porci mistreți. De asemenea, toți medicii veterinari monitorizează în permanență orice caz de boală care apare la porcul domestic”, a declarat Teodor Harbagiu, directorul DSVSA Botoșani.

„Apelul nostru este să comunice cu medicul veterinar”

Totuși, acesta atrage atenția botoșănenilor în ceea ce privește comunicarea cu medicii veterinari încă de la primele simptome asociate bolii.

„Noi discutăm de porcul bolnav și de simptomele pe care le manifestă alături de boală sau au simptome asociate bolii. În acest caz, apelul nostru este să comunice cu medicul veterinar, care va putea recolta probe de sânge în vederea depistării pestei porcine africane sau tratarea anumitor boli ce evoluează cu specific în perioada caldă, cum ar fi boala edemelor, insolații, dar și altele care pot da simptome asemănătoare cu pesta porcină”, a mai precizat Teodor Harabagiu.

Mortalitate de aproape 100%

Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Din acest motiv, pesta porcină africană reprezintă un adevărat coșmar atât pentru crescătorii particulari, cât și pentru cei care fac afaceri în acest domeniu, întrucât confirmarea bolii în exploatație echivalează cu sacrificarea tuturor exemplarelor.

Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista inclusiv în carnea congelată timp de aproape doi ani. În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în exploatații. În plus, cei care doresc să achiziționeze porci trebuie să o facă numai din punctele autorizate, exemplarele să fie crotaliate, iar tranzacțiile să se facă numai sub supravegherea și cu avizul medicului veterinar, pe baza documentelor.

Focare în toată Europa

În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană, odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor, s-a transferat și boala de pe continentul african pe cel european.

Primul focar a fost depistat în Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. În România, primul focar confirmat de PPA a fost înregistrat în 2018, la Satu Mare, boala fiind adusă cel mai probabil prin intermediul unor produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA. Apoi boala a evoluat și a făcut ravagii în exploatații.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...