duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalPropunere pentru devansarea probelor scrise la Bac după canicula îndurată de candidaţi

Propunere pentru devansarea probelor scrise la Bac după canicula îndurată de candidaţi

Perioada desfășurării probelor scrise pentru examenul de Bacalaureat din acest an a fost una greu de suportat atât pentru candidați, cât și de profesorii supraveghetori. Asta din cauza temperaturilor extrem de ridicate care s-au înregistrat în zilele în care s-au susţinut primele probe.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe 1 iulie, candidații care au susținut proba scrisă la limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalureat au trebuit să suporte căldura de afară, resimțită de altfel și în sălile de examen. Atât elevii cât şi supraveghetorii au fost nemulțumiți de condițiile din unităţile de învățământ din Botoșani, care nu au aer condiţionat. Candidații sunt de părere că ar trebui ca toate sălile de clasă să fie dotate măcar cu ventilatoare. De asemenea, aceştia spun că examenele ar trebuie să fie devansate pentru a se evita perioadele caniculare

„Recunosc că atât eu, cât și alți colegi am fost deranjați de temperaturile ridicate în timpul probei de scris de la limba și literatura română deoarece ne-au afectat în mare măsură capacitatea de concentrare, pe lângă emoțiile avute. Pentru a îmbunătăți situația, consider că ar trebui ca anul școlar să înceapă mult mai devreme, pentru a muta examenele în iunie, iar sălile de examen să fie dotate cu aparate de aer condiționat”, a declarat Elisa Bouariu, una dintre candidatele care au susţinut Bacalaureatul.

„Căldura este clar un așa zis rival”

Aceasta este susţinută şi de o colegă „Din punctul meu de vedere, ziua de 1 iulie a fost deranjantă. Pe lângă faptul că ești într-un moment cât se poate de tensionant care necesită concentrare maximă, căldura este clar un așa zis rival, pentru că te poate descumpăni din cauza disconfortului. Cel mai eficient lucru în a preveni canicula pe viitor este de a adăuga aparate de aer condiționat sau măcar să se susțină examenele în săli de clasă unde soarele nu este așa de puternic”, a spus la rândul său Lia Agache.

 „Ar fi o idee ca examenele să fie susținute doar în luna iunie”

Nemulțumiți de condiții au fost şi asistenții de examen, dar și profesorii corectori. „Ar fi o idee ca examenele să fie susținute doar în luna iunie pentru că atunci nu este atât de cald, însă nu știu dacă elevilor le-ar conveni deoarece timpul necesar pentru pregătirea Bacalaureatului ar fi redus”, a declarat Irina Siminiceanu, unul din profesorii supraveghetori.

Un alt profesor susţine că s-ar impune instalarea de aparate de aer condiţionat sau ventilatoare. „Singurul lucru imperios necesar ar ține de pregătirea sălilor de examen într-o altă paradigmă. Această pregătire înseamnă exclusiv investiție financiară, cum ar fi instalații de aer condiționat, ventilatoare și multe altele. Sunt de altminteri singurele lucruri care pot fi asigurate de factorul uman, financiar, economic. Spun asta, pentru că tot ce ține de manifestările meteo depășește ideea de calendar de examene, anotimp, turbulențe sau manifestări extreme ale naturii”, a declarat profesorul corector Cristina Zvanciuc.

Ce spune Inspectoratul Şcolar

Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Bogdan Suruciuc a declarat că a încercat să pună la dispoziție orice lucru pentru a-i apăra pe candidați și profesori de caniculă, însă acesta dă asigurări că în viitor, după procesul de restaurare a școlilor din Botoșani, ce a fost finanțat prin programul PNRR, toate sălile de clasă vor beneficia de aparatura necesară pentru a nu mai exista astfel de situații.

„Am avut în vedere repartizarea elevilor pe clasă, astfel încât sălile să nu fie aglomerate și să fie, pe cât posibil, situate spre nord. De asemenea, le-am pus la dispoziție apă, atât elevilor cât și profesorilor supraveghetori. Mai mult, am solicitat ca fiecare centru de examen să aibă asistență medicală și personal specializat pentru acordarea primului ajutor. Un număr mare de unități de învățământ din Botoșani sunt în plin proces de reabilitare, ceea ce, cu siguranță, va asigura, pe viitor, îmbunătățirea ambientului interior și prin modernizarea spațiilor școlare, se vor  aduce beneficii elevilor și cadrelor didactice”, a declarat Bogdan Suruciuc.

Acesta a adăugat că elevii, părinții și profesorii care doresc ca perioada de susținere a examenelor să fie mai devreme desfășurată în viitor, ar trebui să se consulte, acest lucru fiind necesar. „Pentru eventuale modificări ale perioadei de susținere a probelor din cadrul acestui examen, consider necesară o consultare în acest sens, atât a elevilor, prin Consiliul școlar/județean/ național al elevilor,  cât și a părinților acestora și a cadrelor didactice. Cred că, împreună cu toți factorii implicați, putem găsi soluții eficiente, care să fie în folosul elevilor noștri”, a conchis oficialul.

 -Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...