Prepararea peștelui în conserve are o tradiție în spate de zeci de ani, de pe vremea când oamenii nu aveau unde să țină peștele proaspăt și erau obligați să-l valorifice cât mai repede. În zona Moldovei, în județele Botoșani, Iași și Vaslui, piscicultorii încearcă să ducă tradiția asta mai departe.
În Botoșani, de exemplu, exista o secție de prelucrare pește încă din anii ’70. Puțin după Revoluție a fost închisă pentru că nu mai putea fi susținută. După o pauză de peste 30 de ani, secția de prelucrare din Botoșani a fost redeschisă în 2022. Însă e doar o mică parte din ce a fost cândva. Acum se lucrează din nou acolo, însă doar la 10% din capacitate.
”Clădirea din curte…înainte aveam în jur de 30-40 de angajați la această sectie de prelucrare a peștelui. Acum…câți lucrăm…patru persoane plus șeful de secție. Deci e cu totul altceva. Piața nu înghite mai mult, pe moment. Dar nici nu suntem sprijiniți”, a spus, pentru Euronews, Gheorghe Nistor, inginer piscicol.
Cantitatea de pește procesat, mult mai mică decât înainte de 1989
În perioada 1970 – 1989, de aici plecau anual spre clienți 600 de tone de semiconserve din pește. Oamenii încearcă să ducă mai departe tradiția prelucrării peștelui, însă cantitățile cu care lucrează sunt incomparabil mai mici decât cele de dinainte de 1989.
”Dacă producem în jur de 10 tone pe an. Maxim! Deocamdată atât putem. La asemenea cantitate putem asigura desfacerea. Principalul impediment este importul de produse de proastă calitate, dar mai ieftine”, a mai spus Gheorghe Nistor.
După ce peștele a fost recepționat, curățat și spălat, ajunge în camera de prelucrare. Aici se porționează și se pregătesc produsele.
”Pregătim specialitate în ulei de caras, specialitate în ulei novac și mai avem o specialitate în sos tomat. Câteva dintre ingredientele folosite sunt: ienibahar, foi de dafin, usturoi, rozmarin, foi de dafin, piper mozaic. Natural se lucrează cu toate, fără conservanți, fără E-uri”, a spus una dintre angajatele fabricii care lucrează aici de doi ani.
În cadrul fabricii se pregătesc și sărmăluțe, pifteluțe, mici, burgeri, cârnați, ciorbă de pește, când se merge la târguri. „De multe ori, când se merge la târguri, multă lume rămâne mirată de preparatele noastre”, a mai spus femeia.
Din camera de prelucrare, produsele sunt duse în depozitul frigorific pentru ca apoi să fie distribuite la băcăniile și magazinele partenere.