Două depozite de deșeuri din județ, declarate ca fiind neconforme, ar putea fi închise cu bani europeni, prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD)2021-2027, accesați de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului de Mediu.
Pentru acest lucru, este nevoie de hotărâri ale administrațiilor locale prin care fostele depozite să fie transferate din domeniul public al localităților în domeniul public al statului, cerere de care Guvernul a luat act în ședința din 4 iulie.
„În vederea îndeplinirii condițiilor generale de accesare a fondurilor nerambursabile aferente Programului Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027, Administrația Fondului pentru Mediu trebuie să demonstreze că deține dreptul de proprietate sau alte drepturi reale principale asupra bunurilor imobile pe care se vor realiza investițiile proiectului. În acest scop, este necesară modificarea regimului juridic al imobilelor pe care sunt amplasate depozitele de deșeuri neconforme care urmează a fi închise cu finanțare din PODD, respectiv trecerea acestora din proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale, în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu”, se arată în nota de care a luat act Guvernul.
În această situație se regăsesc cele două depozite de deșeuri municipale de la Darabani și Săveni, plus încă patru din orașul Lipova (județul Arad), orașul Rupea (județul Brașov), municipiul Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava) și municipiul Vulcan (județul Hunedoara).
Cele șase depozite neconforme sunt pe lista pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva României în anul 2020, astfel că închiderea lor (realizarea unor lucrări prin care acestea să nu mai reprezinte un pericol pentru mediu) este obligatorie.