marți, iulie 9, 2024
AcasăLocalCorupția de la Spitalul Județean. Angajări pe șpagă demascate de procurori. Mită...

Corupția de la Spitalul Județean. Angajări pe șpagă demascate de procurori. Mită de 2.000 de euro pentru postul de fochist

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava continuă investigațiile asupra corupției din Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, unde angajările se făceau pe șpagă. Dezvăluirile sunt șocante, iar vinovații își recunosc faptele.

Post de fochist „cumpărat” cu 2.000 de euro

Ancheta desfășurată de procurorii DNA a scos la lumină un sistem bine pus la punct de fraudare a concursurilor de angajare la Spitalul Județean Botoșani.

Ultimul inculpat, Florentin P., fochist în cadrul serviciului tehnic al spitalului, a recunoscut că a oferit o șpagă de 2.000 de euro pentru a promova un concurs organizat în noiembrie 2018.

El a solicitat un acord de recunoaștere a vinovăției, care a fost aprobat de procurori cu o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, și 120 de zile de muncă în folosul comunității.

Cei anchetați solicită acorduri de recunoaștere a vinovăției

Acesta este cel de-al treilea acord de recunoaștere a vinovăției în acest caz. Primul a fost încheiat cu Dinu Caba, soțul fostului manager al spitalului, Doina Caba, iar al doilea cu Sânziana H., asistent medical coordonator la compartimentul de Oftalmologie.

Fiecare dintre aceștia a primit pedepse cu suspendare și obligația de a presta muncă în folosul comunității.

Percheziții de amploare și mărturii zdrobitoare

Pe 13 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, inclusiv la sediile unor instituții publice și ale unui partid politic.

Potrivit DNA, infracțiunile de corupție s-au desfășurat în perioada 2018-2023, implicând funcționari publici din spital.

Posturi scoase la concurs numai pentru cei are ofereau șpagă

Ancheta a dezvăluit că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau persoane dispuse să plătească pentru posturi.

Tariful cerut pentru o angajare aproape s-a dublat în patru ani, ajungând la 8.000 de euro de persoană. În total, fostul manager Doina Caba ar fi colectat 80.000 de euro mită.

Dovezi copleșitoare strânse de anchetatori

În prezent, sunt cercetate 28 de persoane, dintre care 23 sunt sub control judiciar. Ancheta continuă, iar procurorii se așteaptă ca și alți inculpați să solicite acorduri de recunoaștere a vinovăției, având în vedere dovezile copleșitoare adunate.

Corupția din Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani a fost descoperită datorită unui ofițer sub acoperire infiltrat de DNA. Aceasta a arătat că sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa de mai mulți ani, în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit.

Corupția din Sănătate, sub lupa DNA

Scandalul angajărilor pe șpagă scoate la iveală o problemă gravă de corupție în sistemul de sănătate. Procurorii DNA continuă să adune probe și să facă lumină în acest caz, pentru ca cei implicați să fie trimiși în fața instanțelor de judecată și să răspundă pentru faptele comise.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.6 ° C
24.6 °
22.7 °
64 %
1.9kmh
86 %
mar
32 °
mie
33 °
joi
35 °
vin
38 °
sâm
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și când joci fotbal tot tata rămâi.

EDITORIAL

Ne-am făcut un obicei din a rata șanse enorme de progres rapid și prilejuri de solidarizare și recunoaștere internațională ale meritelor noastre. Care sunt,...

EPIGRAMA ZILEI

O soluție Cu smerenie și-obidă Doamne, vin cu rugămintea Fă-ne vara mai toridă Poate se dilată mintea...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...