joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocalParlamentarii „scumpi la vorbă”. Câți bani cheltuie statul cu ei

Parlamentarii „scumpi la vorbă”. Câți bani cheltuie statul cu ei

Mai sunt doar câteva luni până când senatorii și deputații își încheie mandatul de patru ani, deşi mulți dintre ei nu s-au remarcat prin nimic. Deşi au primit votul cetăţenilor pentru a le reprezenta interesele la nivel înalt, unii dintre parlamentari nu au luat cuvântul decât la depunerea jurământului. Asta deşi remuneraţiile pe care le primesc sunt destul de consistente.

Pe listă se află și un deputat din Botoșani. Este vorba despre Andrei Drancă de la USR. Acesta nu este, însă singur, de la Partidul Social Democrat, deputaţii Nicu Niţă de la Brăila şi Eliza Peța-Ștefănescu de la Dolj au vorbit, de asemenea, doar la depunerea jurământului.

La Partidul Naţional Liberal, sunt tot doi deputaţi care nu au luat cuvântul decât în momentul în care au depus jurământul, acum trei ani şi jumătate. Este vorba de Costel Barbu de la Teleorman şi Daniel Constantin din Argeş, scrie Antena3. 

De la AUR a tăcut Călin Balabaşciuc de la Călăraşi. De la minorităţi, în această situaţie este Ognean Cristici.

În total, sunt şapte deputaţi care nu au mai luat cuvântul de când au depus jurământul.

Aleşii care au vorbit de două ori în timpul mandatului

Sunt, însă, şi aleşi care au vorbit de două ori. PSD are nouă astfel de deputaţi, printre care Cornel Folescu (Mehedinți), Ion Grecu (Olt), Marius Iancu (Olt), Remus Munteanu (Neamț) sau Nicolae Pavelescu (Argeș).  De la PNL sunt trei deputați care au vorbit doar de două ori în plen, printre care Jaro Marșalic (Caraș-Severin), Răzvan Prișcă (Prahova).

În aceeași situație mai sunt deputatul USR Teodor Lazăr (Bacău) și deputatul UDMR Kelemen Attila (Caraș Severin). Și de la neafiliați mai este deputatul George Ionescu (Prahova), care a părăsit PNL și a intrat în partidul fondat de Ludovic Orban, Forța Dreptei.

Câţi bani cheltuie statul pentru un parlamentar „scump la vorbă”

Indemnizaţia unui parlamentar este de aproximativ 11.000 lei net pe lună, o sumă considerabilă având în vedere media veniturilor în România. Pe lângă indemnizație, parlamentarii beneficiază de o sumă forfetară de 35.500 lei, destinată acoperirii cheltuielilor de protocol, birouri parlamentare și alte necesități legate de exercitarea mandatului. Aceste sume se adaugă altor beneficii care sporesc considerabil costurile suportate de stat.

Parlamentarii au gratuitate la călătoriile cu trenul, o facilitate care le permite să se deplaseze în interes de serviciu fără a suporta costuri suplimentare. De asemenea, aceștia beneficiază de un zbor gratuit pe săptămână și diurnă de 400 de lei pe zi (doar în zilele când vine la Parlament).

În total, cheltuielile lunare pentru un parlamentar pot depăși cu mult suma de 50.000 lei, dacă includem indemnizația, suma forfetară, diurnele și costurile de transport.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...