duminică, iulie 7, 2024
AcasăLocalExpert în Artă condamnat pentru falsificarea unor tablouri celebre

Expert în Artă condamnat pentru falsificarea unor tablouri celebre

Luna trecută, Cotinel Munteanu, un expert acreditat de Ministerul Culturii și angajat al Memorialului Ipotești, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în dosarul penal în care a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la înșelăciune în formă continuată.

Munteanu a fost acuzat că a atestat în mod fals autenticitatea mai multor tablouri, susținând că ar fi fost create de pictori români renumiți precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian și Theodor Pallady.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 pe 20 iunie, iar primul termen al procesului este programat pentru 12 septembrie a.c.. Reprezentanții PÎCCJ au confirmat că Munteanu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

În dosarul de la Judecătoria Sectorului 5 s-au constituit părți civile și vătămate 13 persoane fizice și juridice, prejudiciul total fiind de 442.900 lei.

Clienţi păcăliţi cu tablouri falsificate

Primele informații despre acest caz au apărut în decembrie 2021, când PÎCCJ a anunțat desfășurarea a 10 percheziții la sediul unei instituții de cultură și la locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice din București, Iași și Botoșani.

„În perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București a comercializat tablouri falsificate, atribuindu-le în mod eronat unor pictori români celebri. Aceste tablouri erau însoțite de certificate de expertiză false, semnate de Cotinel Munteanu,” se arăta în comunicatul PÎCCJ. Aproximativ 200 de cumpărători au fost înșelați prin aceste practici.

Ulterior, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” s-a disociat de activitatea de expertizare desfășurată de Cotinel Munteanu. Printr-un comunicat de presă emis la acea dată, instituția de cultură a confirmat faptul că cel în cauză este angajat al unității, dar a precizat că „posibilele activități, așa cum au fost ele reținute în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipotești”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
25.9 ° C
26.1 °
24.6 °
58 %
0.5kmh
12 %
Dum
32 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
34 °
joi
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...