duminică, iulie 7, 2024
AcasăLocalLa un pas de tragedie din cauza insecticidului (VIDEO)

La un pas de tragedie din cauza insecticidului (VIDEO)

Un copil a ajuns la Urgenţe după ce s-a intoxicat cu un insecticid foarte puternic. Micuţul, în vârstă de patru ani, din Iaşi, se afla în vacanţă la bunici împreună cu părinţii, în localitatea Truşeşti din judeţul Botoşani. Atras de mirosul puternic al soluţiei toxice, acesta a dus flaconul la gură şi a luat o înghiţitură.

Incidentul a avut loc joi după-amiază, în judeţul Botoşani. Oamenii se pregăteau să stropească prin gospodărie, din cauza dăunătorilor apăruţi în această perioadă şi au folosit o substanţă denumită Ectocid Forte.

Utilizată pentru combaterea insectelor zburătoare şi târâtoare, pentru dezinsecţia clădirilor, vehiculelor publice, clădirilor industriale, magazinelor şi a adăposturilor, spaţiilor destinate pentru creşterea animalelor, substanţa poate fi extrem de periculoasă pentru adulţi, cu atât mai mult pentru copii.

Norocul a făcut, însă, ca substanţa să fi fost diluată cu puţin timp înainte ca micuţul să pună sticluţa la gură.

Mama l-a observat cu recipientul la gură şi i l-a smuls, înainte ca acesta să golească întreg conţinutul flaconului.

Speriată, femeia a sunat imediat la 112, iar o ambulanţă SMURD cu medic a fost trimisă de urgenţă la faţa locului. „Echipajul de terapie intensivă a fost solicitat pentru un copil în vârstă de patru ani, sex masculin, intoxicat accidental cu insecticid. A fost stabilizat din punct de vedere hemodinamic și a fost dirijat către UPU Pediatrie pentru tratament și investigații de specialitate”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonator UPU-SMURD Botoșani

Tot mai multe cazuri la Urgenţe

Copilul a fost imediat preluat de medicii pediatri și i s-a aplicat tratamentul de specialitate. Potrivit medicilor pediatri, astfel de cazuri devin tot mai dese și copiii ajung la Urgențe.

„S-au recoltat analize. Starea generală este bună, sperăm că evoluţia va fi la fel, favorabilă. Din păcate, în ultima perioadă sunt tot mai multe cazuri. Este perioada când oamenii stropesc prin casă, prin grădinină și apar accidente de acest fel”, a precizat medicul primar Cătălin Mihailiuc, medic de gardă în cadrul CPU Pediatrie.

Cazul vine la doar câteva zile distanţă după drama unei alte familii din judeţul Botoşani. Atunci, un băieţel de numai şapte ani a murit după o intoxicaţie cu un insecticid puternic pentru oi în timp ce se afla la stână cu tatăl lui.

Avertismente din partea specialiştilor după un copil intoxicat cu insecticid

Specialiştii avertizează că în perioada de vară, când aceste substanţe sunt mai des folosite, părinţii trebuie să fie şi mai atenţi cu privire la depozitarea şi folosirea lor, pentru a evita tragedii. „În perioada de vară riscul intoxicației cu insecticide în rândul copiilor este mult mai crescut. Atenție la depozitarea insecticidelor pentru ca este o perioadă în care aceste substanțe se folosesc. Intoxicația cu organofosforat este ceva foarte grav, dacă se întâmplă acest lucru alertați de urgență 112, pentru ca acolo minutele contează. Noi intervenim de urgență în asemenea cazuri pentru a salva cat mai multe vieți. Au fost câteva cazuri în județul Botoșani în ultima perioadă de aceea vrem să atragem atenția părinților să depoziteze corect aceste substanțe”, a precizat Relu Chiriac asistent medical principal licențiat în cadrul Dispeceratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

Cadrele medicale au informat şi asistenţii sociali din cadrul DGASPC, care vor discuta cu părinţii şi vor deschide o anchetă pentru a stabili dacă micuţul a fost supravegheat corespunzător.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
28 ° C
30.9 °
27.6 °
38 %
5.3kmh
39 %
Dum
32 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
34 °
joi
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...