sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăLocalArtiștii ieșeni expun la Memorialul Ipotești

Artiștii ieșeni expun la Memorialul Ipotești

În perioada 5 – 25 iulie 2024, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va fi deschisă expoziția de pictura și sculptură Expresii plastice în formă și culoare ce reunește o serie de lucrări realizate de patru artiști ieșeni. Este vorba despre Mircea Ștefănescu, Constantin Ciornei, Ciprian Romaniuc și Romeo Ionescu.

Artiștii expozanți sunt absolvenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, activând pe scena artistică națională de peste 30 de ani.

Activitatea artistică și de cercetare a autorilor este materializată prin numeroase participări la expoziții de arte vizuale colective, simpozioane sau conferințe de specialitate, din țară și din străinătate, dar și prin expozițiile personale pe care le-au realizat de-a lungul carierei profesionale. Expoziția Expresii plastice în formă și culoare surprinde într-o viziune poetică și metaforică un univers al creativității în care formele și culorile, tehnicile și texturile se împletesc armonios, într-un discurs dinamic și compozițional, menit să ne sensibilizeze și să ne inspire.

Ce vor să transmită artiștii

Principalele preocupări artistice ale sculptorului Mircea Ștefănescu sunt legate de provocarea de a transpune în material, în manieră proprie, lumea plină de simboluri a universului creștin. Integrate unui demers estetic substanțial, simbolurile creștine oferă cheia de descifrare a sensibilității și energiilor creatoare. Prin alegerea lemnului ca material în exprimarea simbolurilor, cu o pluralitate de semnificații religioase și filosofice, sculptorul scoate în evidență noblețea materialului ce capătă noi valențe prin transpunerea lui în simbol.

Pictura lui Ciprian Romaniuc este imersată unui univers poetic traversat de interogații personale conturate de multiple ipostaze ale sinelui, proiectând prin formule plastice vibrante viziuni estetice expresive. Fiind pasionat de poezie transformă toate trăirile și emoțiile în versuri pline de sensibilitate, concentrându-le într-o oglindă a sufletului care vibrează la unison cu expresia plastică.

Având ca sursă de inspirație motivele decorative din cultura Cucuteni, Romeo Ionescu reinterpretează stilistic prin multiple semnificații un labirint compozițional ce se desprinde din lumea imaginarului. Firul narativ este străbătut de simboluri și personaje fantastice recompuse în neașteptate direcții semantice. Cheia de lecturare a lucrărilor lui Romeo Ionescu se regăsește în abordarea unor teme universale concentrate în jurul genezei și a umanității, transpuse cromatic prin suprapuneri de texturi și forme într-o perspectivă personală, meditativă.

Constantin Ciornei își proiectează viziunea plastică într-o dimensiune spirituală a interpretărilor oferită de profunzimea semnificațiilor și simbolurilor reprezentate de compozițiile expuse. Fie că abordează teme filozofice sau religioase, lucrările generează un joc al materialității și spațialității care permite o receptare mai bună a detaliilor și vibrației conținutului estetic.

Reunite în acest spațiu poetic, lucrările definite de viziunile stilistice și estetice distincte ale fiecărui artist, proiectează deopotrivă un ansamblu compozițional unitar susținut de mesajul și energia ce rezonează cu sensibilitățile fiecăruia dintre noi.

Vernisajul expoziției

Expoziția, curatoriată de muzeograf Cotinel Munteanu, va fi vernisată vineri, 5 iulie 2024, începând cu ora 12:30 la Sala de expoziții Horia Bernea și va fi prezentată de criticul de artă, cercetător științific prof. dr. Mirela Ștefănescu.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
16.7 ° C
16.7 °
15.5 °
95 %
1.1kmh
11 %
sâm
29 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...