Producția de usturoi din Copălău este mai mică cu 40% față de anul trecut, susțin cultivatorii care au început recent recoltarea.
DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!
Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.
Usturoiul a fost afectat de secetă și vremea capricioasă din ultima perioadă. În comuna Copălău din județul Botoșani jumătate dintre localnici cultivă usturoi pe zeci de hectare, soiul de aici fiind renumit în țară. Usturoiul de Copălău, proaspăt scos din pământ este lăsat de fermieri pe câmp trei zile la uscat, apoi se întorc să-l împletească și să-l depoziteze, scrie Protv.
„Nu s-a putut dezvolta din cauză că nu a avut apă”
Din cauza vremii prea calde urmate de ploi abundente și târzii, plantele au fost afectate, devenind mai mici și riscând să se strice în pământ. Producătorii estimează o recoltă cu 40% mai mică față de anul trecut. De la vârfuri de 12 tone pe hectar, cultivatorii mari spun că vor culege acum doar jumătate. „Nu s-a putut dezvolta din cauză că nu a avut apă la timpul lui”, a declarat cultivatorul Neculai Dulgheriu.
Mai mult, Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău, a spus că „nu prea ne-a ajutat vremea, ploile venind doar în ultima clipă, aproape de recoltat, grăbind inclusiv această manoperă de recoltare cu aproximativ două săptămâni”.
Usturoi mai scump în acest an
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 2,5 kg de usturoi pe an. Usturoiul cultivat în România urmează să ajungă pe piață în aproximativ două săptămâni. Fermierii spun, însă, că producția scăzută se va reflecta și în preț, un kilogram de usturoi putând fi mai scump, în medie, cu aproximativ cinci lei față de anul trecut, când la poarta fermei, usturoiul se vinde cu 10 – 13 lei pe kilogram, iar în piețe cu aproximativ 20 de lei.