luni, iulie 1, 2024
AcasăLocalDecizie surpriză. Suspect liber în cazul copiilor exploatați de o fundație

Decizie surpriză. Suspect liber în cazul copiilor exploatați de o fundație

Unul dintre suspecții acuzați că obligau copiii să muncească sau să se roage a fost plasat sub control judiciar

Surpriză în cazul copiilor exploatați de reprezentanții unei fundații. Unul dintre suspecți arestați săptămâna trecută a fost eliberat. Este vorba de Mădălin R., care a contestat măsura arestării, iar magistrații Curții de Apel Suceava au decis să-l plaseze sub control judiciar pentru 40 de zile. Astfel, acesta este obligat să respecte o serie de măsuri și obligații.

Ancheta a fost inițiată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a descins, la mijlocul acestei luni, la sediul unei fundații din municipiu.

Potrivit anchetatorilor, cel puțin cinci minori au fost exploatați prin muncă, puși să stea ore în șir în genunchi și bătuți, la o fundație din Botoșani, în perioada 2022 – 2024.

Credință impusă cu forța

Victimele erau obligate de câteva ori pe săptămână să ia parte la acțiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă, dar și să facă diferite treburi prin gospodăriile membrilor fundației. Două persoane au fost reținute, alte trei fiind plasate sub control judiciar. Investigațiile vizează activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

„În perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri”, au transmis procurorii DIICOT. De asemenea, anchetatorii anunță că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

„Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice. În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.)”, au mai transmis anchetatorii.

Val de percheziții

Pe 16 iunie, au fost făcute 8 percheziții în Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă. La aceeași dată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Restricții pentru cel scos din arest

Potrivit deciziei Curții de Apel, Mădălin R. nu are voie să părăsească județul fără încuviințarea anchetatorilor, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanță ori de câte ori este chemat. Totodată, el trebuie să anunțe dacă își schimbă domiciliul și să se prezinte la poliție conform programului de supraveghere. În plus, magistrații i-au interzis să comunice cu victimele sau cu ceilalți inculpați din dosar. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor, controlul judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
29.6 ° C
29.6 °
29.6 °
73 %
2kmh
100 %
lun
26 °
mar
31 °
mie
18 °
joi
22 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe canicula asta, trebuie să alegi cu grijă cu ce ieși la plimbare.

EDITORIAL

Doar două luni și ceva mai sunt până la alegerile prezidențiale și ceața densă se încăpățânează să adaste peste opțiunile partidelor în ceea ce...

EPIGRAMA ZILEI

Probabil, numai la vot Vezi un lucru aberant: Doi proști, prin prezență, pot Să înfrângă un savant!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...