Cinci copii din Tudora au ajuns, joi, la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
„Prezentau dureri abdominale cu vărsături. Li s-au recoltat analize de laborator, tratament și au fost internați pentru supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean „Mavromati”.
Tot joi la Urgențe au ajuns și doi adulți, din cauza ciupercilor.
„De la Darabani au fost preluați încă doi adulți cu intoxicație ciuperci. Este vorba despre doi soți, de 35 și 32 de ani. Erau conștienți, prezentau dureri de burtă și vărsături. Au fost stabilizați și aduși la urgențe”, a transmis medic primar Liviu Stan, coordonator în cadrul dispeceratului SJA SMURD.
Ce recomandă medicii
Medicii recomandă ca în această perioadă botoşănenii să fie atenţi la ciupercile pe care le cumpără de la alte persoane sau la speciile pe car le culeg din pădure.
În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători. Printre simptomele intoxicației cu ciuperci întâlnim hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundență salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede, grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă și apoi decesul persoanei în cauza. În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsătura (cu apa caldă și sărată), se fac spălături gastrice (prin aspirarea conținutului gastric), purgative saline, atropină, cărbune activat.
În cazul intoxicației cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin și cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este și administrarea de diuretice.