vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalBebeluș ajuns la spital după ce a fost diagnosticat cu tuse convulsivă

Bebeluș ajuns la spital după ce a fost diagnosticat cu tuse convulsivă

Un bebeluș din județ a fost internat în spital după ce a fost diagnosticat cu tuse convulsivă. În vârstă de doar șapte luni, băiețelul a ajuns la Secția de Boli Infecțioase după ce mama lui s-a prezentat la Urgențe din cauza stării micuțului.

Ulterior analizele prelevate au evidențiat faptul că bebelușul avea tuse convulsivă. Din fericire, evoluția lui a fost una bună.

“Până în prezent, la nivelul unității noastre sanitare a fost diagnosticat și internat un pacient în vârstă de 7 luni. După cinci zile de tratament evoluția a fost favorabilă și a fost externat”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în Europa, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în tot anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

Potrivit medicilor pediatri este posibil ca și la Botoșani numărul cazurilor să fi fost mai mare, dar fie părinții nu au mers la spital, fie nu a fost făcut și testul specific pentru a se descoperi bacilul Bordetella pertussis, care dă această boală.
Pertussis, cunoscuta sub denumirea de tuse convulsiva, este o boala respiratorie foarte contagioasa cauzata de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine care distrug cilii (extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemanatoare cu un fir de par subtire) si determina inflamarea cailor respiratorii.

Cum se manifestă boala

Pertussis se manifesta prin accese de tuse violenta, necontrolabila, care fac dificila respiratia. La finalul accesului de tuse, inspirul adanc determina un zgomot asemanator ragetului emis de magar, de aici termenul popular de “tuse magareasca”.
Tusea convulsiva afecteaza persoanele de toate varstele, dar boala poate fi severa, chiar fatala, in cazul sugarilor sub 1 an. Singura modalitate de protectie este vaccinarea.
Pertusis este o boala foarte contagioasa care afecteaza doar oamenii. Bacteria se transmite usor de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau daca petreci mult timp in apropierea persoanei infectate. Majoritatea sugarilor se imbolnavesc de la fratii mai mari, parinti sau ingrijitori care nu stiu ca au boala.

Persoanele infectate sunt inalt contagioase timp de 2 saptamani de la debutul tusei. Antibioticele pot sa reduca perioada de contagiozitate.
Vaccinarea este cea mai eficienta metoda pentru preventia bolii, insa nu este 100% eficienta. Cand bacteria circula in comunitate, exista posibilitatea ca o persoana vaccinata, indiferent de varsta pe care o are, sa faca boala. Daca persoanele vaccinate se imbolnavesc, infectia nu este atat de severa ca in cazul in care nu ar fi vaccinate.

Aproximativ jumatate dintre copiii sub 1 an care au pertussis au nevoie de ingrijire in spital. Cu cat sugarul este mai mic, cu atat creste nevoia de a primi ingrijire in cadrul unui spital. In SUA, dintre sugarii tratati in spital pentru pertussis, aproximativ:
* 1 din 4 (23%) va dezvolta pneumonie (infectie pulmonara)
* 1 din 100 (1.1%) va avea convulsii (contratii necontrolate, violente)
* 3 din 5 (61%) vor avea apneea (respiratia se opreste)
* 1 din 300 (0.3%) va dezvolta encefalopatie (afectiune a creierului)
* 1 din 100 (1%) va deceda

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...