Elevii trupei de teatru Drama Club a Colegiului Național ”A.T. Laurian” Botoșani au fost premiați pentru spectacolul „Frecvența Liberă”. Producția este dedicată unei personalități de seamă din istoria Botoșaniului, Mugur Călinescu, recunoscut ca un adevărat erou.
În perioada 24-26 iunie, trupa de teatru a participat la Festivalul Național de Teatru de Păpuși și Pantomimă de la Palatul Copiilor din Iași. Drama Club a pus în scenă o realitate brutală, cea a regimului comunist din România, unde legea era un instrument de opresiune și de frică. Mugur Călinescu devine, astfel, un simbol al curajului și al rezistenței individuale în fața unui stat omnipotent.
„M-a pus foarte mult în dificultate pentru că eu nu am trăit în acea perioadă”
Juriul a acordat Premiul I spectacolul trupei de teatru Drama Club. Totodată, au fost acordate și două premii de excelență pentru doi dintre tinerii actori. Este vorba despre elevul Ionuț Crețu, pentru rolul principal Mugur Călinescu, și eleva Evelina Andreescu, pentru rolul secundar Uncescu Rodica.
„A fost un rol care m-a pus foarte mult în dificultate pentru că eu nu am trăit în acea perioadă și pe lângă asta a trebuit să transmit emoția unei mame a cărui fiu este anchetat zilnic de securitate. Deși a fost o provocare enormă, faptul că textul este real și știam că discuțiile pe care ea le-a purtat cu fiul ei au fost chiar acestea, m-au făcut să simt mult mai puternic emoțiile și să reușesc la rândul meu să le transmit publicului. Bineînțeles, o foarte mare parte din merite îi aparțin coordonatoarei noastre Ella Nistor care a lucrat cu mine fiecare replica și emoție”, a transmis Evelina Andreescu.
Cine a fost Mugur Călinescu
Mugur Iulian Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965 și a decedat pe 14 februarie 1985. Acesta a fost un elev la Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani, cunoscut pentru acțiunile sale de protest împotriva regimului comunist din România. A fost declarat post-mortem, luptător împotriva regimului totalitar.
La 16 ani, elev în clasa a XI-a, în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981, a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră o serie de manifeste anticomuniste. Timp de câteva luni, acesta a fost căutat de Securitate. Un profesor de psihologie avea să încerce să îi facă un portret-psihologic, însă acesta avea să fie total eronat. Securiștii urmau să caute un om de peste 30 de ani, cu o maturitate ieșită din comun, și nu un adolescent de 16 ani. În fiecare noapte se făceau inscripții noi, acest lucru punându-i pe jar pe comuniști. Aceștia au luat peste 80.000 de probe de scris, ceea ce însuma aproape toată populația matură din Botoșani. Toți securiștii au memorat pe de rost inscripțiile, astfel putând să le recunoască oriunde.
Însă, în data de 18 octombrie, după scrierea a cel puțin 24 de manifeste, Mugur a fost prins în flagrant, în jurul orei 00:55. Acest lucru nu s-a întâmplat datorită progreselor făcute de securiști, ci din cauză că adolescentul ar fi fost turnat de niște colegi, iar mai apoi a fost urmărit.
Persecuțiile exagerate ale Securității au avut un efect dramatic asupra sa. Este marginalizat de societate, la fel ca și mama sa, iar la scurt timp, în 1983, este diagnosticat cu leucemie. Există opinii care susțin că îmbolnăvirea s-ar datora faptului că a fost otrăvit (sau iradiat) în timpul anchetelor.