sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăLocalNoul termen de finalizare a lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” anunțat pentru...

Noul termen de finalizare a lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” anunțat pentru toamna acestui an

După mai multe amânări, reprezentanții Primăriei Municipiului Botoșani vin cu un nou termen estimativ pentru finalizarea lucrărilor de la Teatrul „Mihai Eminescu”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe 9 februarie 2024, la ultima vizită pe șantier, primarul Cosmin Andrei declara pentru jurnaliștii prezenți că gradul de execuție al lucrărilor ar fi atins un procent de 85%. Edilul a refuzat, însă, să ofere detalii în privința termenului la care vor fi gata lucrările, rezumându-se la a spune că „după ce am așteptat peste zece ani să avem acest edificiu, nu cred că este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două”. Atunci, constructorul l-a corectat cu un termen și mai vag, „câteva luni”.

Noul termenul pentru finalizarea lucrărilor

Recent, reprezentanții primăriei au transmis că noul termen estimat pentru finalizarea lucrărilor este 31 octombrie 2024, dar inaugurarea va avea loc abia după semnarea Procesului Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor și finalizarea procedurilor de autorizare, perioadă asupra cărei Primăria nu a oferit detalii.

Reporterii „Monitorul” au încercat să se informeze și în privința stadiului actual al Teatrului „Mihai Eminescu”. Astfel, reprezentanții primăriei au transmis că stadiul fizic înregistrat pe data de 31 mai 2024 era de 78,35 %, iar stadiu valoric de 72,59%. De asemenea, au precizat că exista lucrări executate care nu au fost încă cuprinse în situațiile de lucrări, care se înaintează de constructor, pentru verificare de către beneficiar si supervizor, de încă aproximativ 15%.

Cifrele care dau bătăi de cap 

Cu toate acestea, menționând de progresul de la ultima vizită pe șantier, cei din primărie au spus că, în februarie, stadiul fizic era de 64,85%, iar stadiu valoric de 57,24%, cu aceeași mențiune, că lucrări executate, dar încă neverificate și implicit nedecontate erau de aproximativ 15%.

Cu aceste cifre în față se remarcă o discrepanță între ceea ce a declarat Cosmin Andrei în acea perioadă, când susține că gradul de execuție al lucrărilor ar fi atins un procent de 85%, și datele transmise recent către reporterii „Monitorul”, cifrele arătând că, în februarie, stadiul fizic era, de fapt, de nici 80%. Ciudat este că, în octombrie 2023, potrivit primarului, stadiul lucrărilor era tot de 80%. 

Modificarea arhitecturii a cauzat o nouă problemă

Ghinionul nu a părăsit clădirea teatrului și lucrările de reabilitare au întâmpină o problemă. Din cauza modificării arhitecturii tavanului, se modifică și sistemul pentru detecția unor incendii în sala de spectacole. „Avem o problemă la sala de spectacole din cauză că s-a modificat arhitectura tavanului, se modifică detecția pentru incendiu și încă nu avem soluția”, a spus Răzvan Chelărașu, proprietarul firmei care se ocupă de reabilitare, la ultima vizită pe șantier.

Acum, cei din primărie au spus că „s-a adoptat soluția instalării unui sistem de detecție fum liniar (bariere de fum). Pentru zona scenei s-a instalat suplimentar un sistem de aspirație fum, conform Normativelor relevante, în vigoare”.

Decernarea Premiului Eminescu s-a amânat din cauza lucrărilor nefinalizate

A 33-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia s-a desfășura vineri, 15 iunie. Asta deși, potrivit tradiției, evenimentul ar trebui să aibă loc pe 15 ianuarie. Această situație a apărut ca urmare a deciziei primarului Cosmin Andrei care și-a dorit amânarea evenimentului până după finalizarea lucrărilor de la teatru. Potrivit declarațiilor edilului oferite la începutul acestui an, reabilitarea instituției ar fi trebuit să fie gata în primele luni ale lui 2024, dând posibilitatea de a găzdui festivitatea de decernare a premiului. Finalizarea teatrului a tot fost amânată, iar premiul a trebuit decernat la jumătatea lunii iunie, deși teatrul nu a fost finalizat.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat

În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă.

Prima finanţare a fost pierdută

Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Încă 44 de milioane de lei pentru finalizarea teatrului

În cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie a anului 2023, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este 24 decembrie 2024.

Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece

Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
16.1 ° C
17.6 °
15 °
96 %
2.5kmh
100 %
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
17 °
mar
19 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce lipsă de locuri de parcare este, normal că se mai enervează lumea.

EDITORIAL

Mai zilele trecute un amic mucalit de felul lui mi-a atras atenția asupra unei realități cât se poate de zdrobitoare. Problema nu e că...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...