sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăLocalÎncleștarea electorală de la Botoșani, între încărcătura alegerilor și tensiunile din culise...

Încleștarea electorală de la Botoșani, între încărcătura alegerilor și tensiunile din culise (VIDEO)

Ceremonia de înmânare a certificatelor de aleși pentru viitorii consilieri județeni, desfășurată joi la Palatul Administrativ din Botoșani, a fost marcată de un discurs revelator al judecătorului Lucian Lungu, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Botoșani, care a adus în prim-plan aspectele mai puțin plăcute ale alegerilor locale.

Încărcătura imensă a procesului electoral

„Doar cei care au fost angrenați în acest proces electoral pot ști sau își pot da seama de adevărata valență sau adevăratul efort care s-a depus pentru a păstra un just echilibru între competitorii electorali”, a spus judecătorul Lungu, subliniind responsabilitatea uriașă a celor implicați în organizarea alegerilor. Asta pentru că scrutinul electoral de la începutul acestei luni a fost atipic, unic în felul său față de celelalte alegeri din ultimii 30 de ani, el comasând alegerile locale cu cele europarlamentare. Toate acestea au presupus un număr mai mare de candidați, de buletine de vot și automat un volum mai mare de muncă, cu întocmirea mai multor documente.

Presiuni și intervenții

În schimb, potrivit președintelui BEJ, Lucian Lungu, alegerile locale au fost marcate de o agresivitate extremă din partea unor candidați. Au fost numeroase apeluri la 112 și incidente în secțiile de votare, care au necesitat intervenția autorităților. „Am fost nevoiți de multe ori să îi susținem pe experții electorali care au fost supuși unor presiuni venite din partea candidaților. Dacă, în general, noi magistrații lucrăm sub o anumită presiune, experții electorali sunt de multe ori oameni simpli care nu trăiesc aceste experiențe în mod curent”, a explicat Lungu.

Telefonul de la 112, înroșit de apeluri

Președintele BEJ a menționat și faptul că au existat numeroase exagerări. „Ei au fost uneori asaltați de apeluri la 112 pentru mai orice aspect care era sesizat. Dacă președintele secției scăpa pixul jos, se suna la 112. Au fost și anumite exagerări, noi am încercat să le echilibrăm, să îi sprijinim, dar până la urmă cred că justul echilibru a primat”, a declarat Lungu.

De altfel, potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, numai în ziua alegerilor, pe 9 iunie, forțele de ordine au verificat 52 de sesizări privind posibile încălcări ale legislației electorale, dintre care 25 nu s-au confirmat, iar șase sesizări erau în lucru. De asemenea, polițiștii au aplicat 18 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 20.000 de lei și au întocmit cinci dosare penale, toate aceste cifre demonstrând gradul de tensiune și nervozitate din timpul scrutinului.

Discursul judecătorului Lucian Lungu a scos la lumină dificultățile și presiunile care însoțesc organizarea alegerilor locale, oferind o imagine clară a culiselor acestui proces complex, dincolo de ce au dorit să transmită, la rândul lor, competitorii electorali sau reprezentanții partidelor implicate în acest scrutin electoral.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
28.7 ° C
28.8 °
27.7 °
37 %
2.4kmh
68 %
sâm
29 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...