Peste 260 de botoşăneni au ajuns la spital în ultima perioadă după ce au fost muşcaţi de căpușe.
În intervalul 1 aprilie – 19 iunie nu mai puţin de 264 de botoşăneni au fost înţepaţi de căpușe. La Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns 152 de persoane cu plagă înţepată. În aceeași perioadă, în UPU punct de lucru Pediatrie s-au prezentat 112 copii.
În cazul în care o persoană constată prezenţa unei căpușe este important să mergă la un medic, la UPU sau camera de gardă. „Îndepărtarea căpuşei nu este o intervenţie foarte uşoară , pentru că este esenţial să fie smuls şi capul căpuşei iar în cabinetele medicale există personal medical specializat şi instrumente speciale pentru această intervenţie”, a declarat asistent Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”. Căpuşele, prin muşcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Boala Lyme și Encefalita de căpuşa.
Persoanele care călătoresc în zone cu risc, pot reduce expunerea la muşcătura sau înţepătură de căpuşa aplicând următoarele măsuri preventive:
- Portul de îmbrăcăminte în culori deschise, pentru a putea observa căpuşele;
- îmbrăcămintea va acoperi mâinile şi picioarele, pantalonii trebuie introduşi în ciorapi şi mânecile la cămăşi nesuflecate.
- Utilizarea substanţelor repelente pentru piele expusă
Persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome în urma unei muşcături (înţepături) de căpuşa trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecţionist.