vineri, iulie 5, 2024
AcasăLocalPremieră de excepție pe scena Casei Tineretului. „Este despre supraviețuitori ai războiului...

Premieră de excepție pe scena Casei Tineretului. „Este despre supraviețuitori ai războiului din Bosnia” (video)

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „Piese de rezistență” de Andrei Tiberiu Măjeri.

Sâmbătă, 22 iunie și duminică, 23 iunie, de la ora 18:00, botoșănenii sunt așteptați la Teatrul „Mihai Eminescu” pentru premiera spectacolului „Piese de rezistență” (Genul programului: dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Regia artistică îi aparține tot lui Andrei Măjeri, scenografia lui Șteff Chelaru, coregrafia Victoriei Bucun. De sound design s-a ocupat Adrian Piciorea, de video design Andrei Cozlac. Corepetitor este Incze Katalin, asistent regie Ella Nistor, asistent video design este Toma Rîșca, iar foto afișul este semnat de Cătălin Onofrei.

Din distribuție fac parte Ioan Crețescu, Crenola Muncaciu, Sorin Ciofu, Răzvan Amitroaei, Cezar Amitroaei, Valentin Popa și Gina Patrașcu-Zamfirache și copiii Sofia Anton, Anastasia Dăscăliac, Sarah Ghirvu, Sofia Gradinaru, Ema Honceru, Robert Sinescu, Marc Tudose, Eliza Vamanu și Mateo Voroneanu coordonați de Oana Tăbultoc (Cheia Sol Junior).

„Este despre supraviețuitori ai războiului din Bosnia”

Spectacolul „Piese de rezistență” este o premieră culturală remarcabilă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Acesta este bazat pe textul câștigător al Premiului I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române, cu titlul original „God of the Gaps”.

„Este un spectacol în care mă aflu într-o dublă ipostază, pentru că și textul îmi aparține. E a patra colaborare, aici, la Botoșani, în Teatrul în care sunt angajat, după „Eroine”, ”La Academie”, „zeițe de categoria B”. Un spectacol cu mai multe spectacole în el, cu șapte aș putea spune, pentru că este o suită de monoloage, fiecare are un alt spațiu. Este despre supraviețuitori ai războiului din Bosnia. Este un spectacol despre război, despre traumele războiului, despre revenirea la viață după război”, a transmis regizorul Andrei Măjeri.

Întrebat care a fost factorul determinat în scrierea textului, Andrei Măjeri a spus că „o să sune dubios dacă spun că atracția mea pentru această temă, tema războiului. Mi-am dorit să explorez această temă de mai multă vreme, încercasem ceva înainte de pandemie, dar pandemia a stopat acel instinct. Am scris acest text pentru că am lucrat în Serbia și acolo mi-am putut face un research, am început să scriu acolo, l-am definitivat în țară, am câștigat cu el premiul de Dramarturgie și apoi mi s-a propus să îl fac aici, cam ăsta a fost periplu”.

„Mi-am dorit ca fiecare moment să fie tratat ca un spectacol de sine stătător”

Premiera promite să fie un eveniment teatral inedit, un spectacol itinerant care oferă o experiență imersivă și dinamică, în care spectatorii sunt invitați ca, o parte a desfășurării spectacolului, să stea în picioare și să interacționeze cu exponatele vii, ca într-un tur ghidat. Este recomandată încălțămintea comodă.

„Fără pretenția originalității, pentru că spectacole cu public itinerant s-au mai făcut, poate nu aici. E un spectacol în care mi-am dorit ca fiecare moment să fie tratat ca un spectacol de sine stătător, să fie niște exponate vii, publicul să fie condus de la unul la altul. Se stă mai mult jos decât intenționam, așa că publicul nu ar trebui să fie îngrijorat. Inițial, ne imaginam că se va sta doar în picioare, dar nu, se stă o parte în picioare, o parte jos, așa că nu e un spectacol dificil fizic pentru spectatori. Cred că le oferă celor șapte actori prilejul de a se arăta plenar și de a-și arăta atitudinile prin aceste roluri, prin acest text”.

Scenografa Șteff Chelaru revine în orașul natal pentru premiera spectacolului

Botoșăneanca Șteff Chelaru este un scenograf la început de drum, o lume pe care o descoperă ușor și cu interes, învățând cu fiecare proiect pe care îl face, că are propria sa răsuflare, emoție și mesaj. De fapt, după fiecare lume pe care o creează împreună cu regizorul, este lumea comună pentru prezentul de atunci, dar peste puțin timp, aceeași lume are o altă semnificație. „Scenografia din „Piese de rezistență” nu este un decor clasic, este o instalație. Sunt șapte spații, așa cum a spus și Andrei, sunt șapte decoruri mai mici, foarte complexe și sunt, de fapt, din punct meu de vedre, șapte lumi pe care actrița Gina le unește într-o singură lume” a spus Șteff Chelaru.

Șteff susține că reîntoarcerea în Botoșani, orașul natal, a fost o experiență pozitivă deoarece a descoperit oameni pasionați, muncitori și devotați artei teatrale.

„Ce pot să spun este că mă bucur foarte mult că am venit la Teatrul „Mihai Eminescu” și că am avut ocazia să îmi dau debutul în scenografie ca scenograf la Teatrul „Mihai Eminescu”. Mă bucur foarte mult că am găsit aici oameni cu care să lucrez, mă refer și la ateliere și la partea tehnică, unde ne-au făcut toate mofturile. Este prima noastră colaborarea (n.r. cu Andrei Măjeri) și pot să spun că a fost foarte solicitant, un proces complex în care am învățat foarte”, a mai precizat scenografa.

„Este o temă dificilă și în continuă schimbare”

Actorul Răzvan Amitroaei a povestit despre experiența și provocările pe care le-a întâmpinat în interpretarea rolului său în acest spectacol.

„Eu sunt Milovan, dezamorsez mine terestre, atât vă spun pentru moment. Procesul de lucru încă este în desfășurare, eu cred că este primul rol la care voi lucra și la al optulea și la al o sutălea spectacol, pentru că este o temă dificilă și în continuă schimbare. Cred că toți suntem în situația asta, în care vom lucra constant la roluri și la personaje. (..) În fiecare zi am sentimentul că fac parte din ceva important , din ceva mare, e a doua oară în viața mare în care simt asta, prima oară a fost la „Academie”, tot cu Andrei Măjeri. Cea mai mare provocare a fost să trec peste anumite piedici pe care, de obicei, mi le pun eu ca și actor, în continuare lucrez la asta”, a spus Răzvan Amitroaei.

Premiu cucerit la București

„Piese de rezistență” (cu titlul original „God of the Gaps”) a câștigat, în 2023, premiul I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române.

Acest text reprezintă debutul său dramaturgic la Botoșani și al patrulea spectacol regizat pe scena botoșăneană. A mai regizat la TME: „Eroine” după Ovidius (pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2023), „La Academie” de Alexandra Felseghi (Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul
Buzău iubește teatru 2024) și „zeițe de categoria B” (coproducție cu Teatrelli, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj și Teatrul Regina Maria Oradea).

Andrei Măjeri a obținut cea mai înaltă recunoaștere în domeniul teatral din România, premiul pentru Cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”. Pentru același spectacol, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună regie și la Festivalul Internațional de la Oradea 2024.

Prețul unui bilet

Numărul de locuri la acest spectacol este foarte limitat. Prețul unui bilet este 50 lei, iar biletele pot fi achiziționate din incinta Casei Tineretului, de marți până vineri, între orele 10:00 – 18:00, iar sâmbătă și duminică de la 12:00 până la 20:00.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
17.1 °
90 %
1.9kmh
4 %
joi
17 °
vin
26 °
sâm
30 °
Dum
33 °
lun
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta înseamnă să trăiești în natură, îți poate înflori și casa.

EDITORIAL

Înainte de 1989 evolua în campionatul de fotbal al României, în Divizia A cum se numea atunci Liga I, un fotbalist foarte talentat, al...

EPIGRAMA ZILEI

Partid iubit, părinte bun, Care mi-ai dat speranțe-n van, Azi e momentul să îți spun Că îmi doresc să fiu orfan ... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...