Gabriel Iustinian Saveliev, un tânăr de 26 de ani, inginer agronom și fermier din Broscăuți, județul Botoșani, a avut posibilitatea să își aleagă orice job, dar a preferat să se întoarcă la ferma familiei, care se întinde pe aproximativ 200 de hectare și pe care dorește să o dezvolte. Pentru el, agricultura a devenit o știință exactă.
De ce a ales agricultura? Totul se rezumă la pasiune și voință. Ambiția și motivația nu îi lipsesc, iar cunoștințele sunt solide. A ales acest domeniu din dragoste pentru agricultură, încă de pe băncile liceului. Văzându-l pe tatăl său, Laurențiu Saveliev, a vrut să aplice și el ceea ce vedea. A urmat Facultatea de Agricultură din Iași, iar studiile superioare l-au influențat profund. După facultate și master, s-a înscris la Școala Doctorală de Științe Inginerești.
„Părinții mei lucrează amândoi în învățământ, iar eu am ales să dezvolt ceea ce ei au început, cu ajutorul informațiilor și experienței dobândite în facultate. În prezent, toate utilajele din fermă au fost achiziționate prin fonduri proprii, dar, fiind într-o continuă dezvoltare, îmi doresc să accesez măsuri de finanțare în viitor”, a spus Gabriel, la Lumea Satului.
Agricultura a devenit pentru botoșănean o știință exactă. În momentul actual, dacă vrei să obții profit, trebuie să știi exact pe ce te bazezi în momentul în care te pregătești pentru un nou an, mai punctează acesta.
Este un domeniu în care înveți mereu. Niciun an nu este la fel, mai spune Gabriel Iustinian Saveliev.
„De câțiva ani ne confruntăm cu schimbări climatice, secetă pedologică și chiar război, care au efect drastic asupra fermierilor. Esența agriculturii este apa: dacă n-ai apă, n-ai succes. Se încearcă tot felul de tehnologii de tip minimum-till, no-till, strip-till, dar care nu pot înlocui cu adevărat lipsa apei“, încheie tânărul fermier din Broscăuți.