duminică, iulie 7, 2024
AcasăLocalCentrul Vechi din Botoșani, zona cu cele mai multe amenzi pentru fapte...

Centrul Vechi din Botoșani, zona cu cele mai multe amenzi pentru fapte antisociale

În perioada 14 -17 iunie, polițiștii locali au continuat acțiunile de menținere a ordinii și liniștii publice în municipiului Botoșani. Cele mai multe fapte antisociale au fost constate în Centru Vechi, iar șeful Poliției Locale spune că de vină ar fi minorii de etnie romă.

În ultimele zile, misiunile polițiștilor locali s-au desfășurat cu precădere în zonele intens circulate, respectiv Pietonalul Unirii, Centrul Istoric, parcuri, piețe, și au vizat prevenirea și combaterea faptelor antisociale în vederea asigurării unui climat social civilizat. În această perioada au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 7.100 lei, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice, dar și ale unor prevederi aprobate la nivelul municipiului Botoșani.

Comportamentul antisocial, o problemă eternă în Centrul Vechi

Pentru fapte de tulburare a liniștii publice, consum de băuturi alcoolice pe domeniul public,
apelarea la mila publicului, polițiștii locali au aplicat un număr de 25 sancțiuni, din care un număr de 19 fapte contravenționale au fost constatate în Centrul Istoric.

„Pe timpul desfășurării activităților specifice de menținerea a ordinii și liniștii publice în zona Centrului Istoric, polițiștii locali au surprins un număr de 5 grupuri de tineri care consumau băuturi alcoolice pe domeniul public, manifestând un comportament antisocial prin proferarea de injurii la adresa trecătorilor și tulburând liniștea publică prin strigăte și larmă”, au transmis reprezentanții Poliției Locale.

„Minorii de etnie romă sunt o problemă acolo”

În ciuda tuturor măsurilor, Centru Istoric rămâne una dintre zonele problematice ale municipiului. Contactat de reporterii „Monitorul”, șeful Poliției Locale, Lucian Deleanu, spune că cele mai multe probleme sunt cauzate de minorii de etnie romă.

„Din păcate, minorii de etnie romă sunt o problemă acolo. Avem un adevărat „război” cu ei. Sunt prezenți pretutindeni, în număr foarte mare, joacă fotbal, aruncă cu pietre, adică cumva greu de stăpânit, noi îi îndepărtăm din zonă, îi dirijăm către părculețele de joacă, după clădirile din Centrul Vechi, ei revin. Nu prea avem o pârghie mai largă fiind minori. O parte din părinți chiar înțeleg, dar marea majoritate au un comportament mai neadecvat față de polițiștii locali”, a declarat Lucian Deleanu, șeful Poliției Locale Botoșani.

„În cinci minute se poate întâmpla orice”

Ca măsură preventivă, numărul polițiștilor locali care patrulează în zonă s-a dublat, însă această schimbare nu pare să aducă rezultatele scontate.

„Noi am mai întărit zona, adică am mai trimis o patrulă și acum sunt două în Centrul Istoric. Însă vin foarte multe sesizări în municipiul Botoșani și este o arie foarte mare de acoperire, Cornișa, Adamiu, parcuri, o patrulă pleacă de acolo de cel puțin 5-6 ori pe zi, asta ar însemna că jumătate din timpul lor de opt ore sunt prezenți și în oraș, rămânând doar patrula din Centrul istoric care patrulează zilnic, între Orange și parcarea Luceafărul, dar în cinci minute se poate întâmpla orice”, a mai precizat Deleanu.

Șeful Poliției Locale susține că cele mai multe incidente ar avea loc după amiaza și seara, iar, ca măsură preventivă, numărul polițiștilor locali va crește în acest interval. „Noi am încercat și am făcut câteva acțiuni tematice în Centrul Istoric, urmând să derulăm în continuare aceste acțiuni. Asta constă într-un număr mai mare de polițiști la ore diferite gândite de noi, în special în timpul după amiezii spre noapte”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
30.8 ° C
32.6 °
30.5 °
39 %
6kmh
4 %
Dum
29 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °
joi
38 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...