sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăLocalAzi începe vara astronomică

Azi începe vara astronomică

Astăzi are loc solstițiul de vară, fiind cea mai lungă zi din an, când începe vara astronomică.

Este cea mai timpurie dată a solstițiului de vară din ultimii 228 de ani, ultima oară când solstițiul a avut loc atât de devreme a fost în 1796. Solstițiul are loc atunci când unul dintre polii Pământului este înclinat către soare la un unghi extrem, iar datorită înclinației Pământului, acest lucru se întâmplă de două ori pe an. După acest moment durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească timp de șase luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.

Solstițiul de vară are loc în iunie în emisfera nordică, și în decembrie în cea sudică.

Începutul verii astronomice

Pentru cea mai mare parte a lumii, solstițiul coincide cu prima zi de vară, dar pentru alte părți ale lumii, solstițiul este privit nu ca începutul verii, ci mai degrabă ca mijlocul verii.

Dacă, de exemplu, ai vizita Suedia sau Norvegia în această perioadă a anului, ai descoperi că locuitorii locali sărbătoresc o sărbătoare locală cunoscută sub numele de Ziua Mijlocului Verii, care printr-un obicei vechi cade pe 24 iunie, o zi legată și de numele Sfântului Ioan Botezătorul. Noaptea, focuri sunt aprinse în munții din alte părți ale Europei. În nordul Scandinaviei, deasupra Cercului Arctic, fenomenul soarelui de la miezul nopții în perioada solstițiului este un ceas sezonier care pare să împartă vara, dacă nu întregul an, în două părți distincte. Este acea perioadă a anului în care soarele, după ce a petrecut ultimele șase luni deplasându-se constant spre nord, a ajuns la apogeul migrației sale.

Avem înclinația Pământului de mulțumit pentru anotimpuri, și fără ea, ambele emisfere ar primi lumină egală pe tot parcursul anului.

Pe măsură ce Pământul orbitează în jurul soarelui, axa de rotație a Pământului este ușor înclinată la 23,44°, conform Royal Museums Greenwich.

Când cad solstițiile 

Asta înseamnă că, pe măsură ce Pământul orbitează în jurul soarelui, emisfera nordică este înclinată către soare în timpul unei jumătăți a anului. În cealaltă jumătate a anului, emisfera sudică se înclină către el. Când emisfera nordică sau sudică este cea mai înclinată către soare, experimentează solstițiul de vară; când este cea mai înclinată în sens opus, experimentează solstițiul de iarnă.

Solstițiile nu cad pe aceeași zi din calendar în fiecare an deoarece anul astronomic are 365,25 zile. Astfel, solstițiul de vară pentru emisfera nordică — cunoscut și sub numele de solstițiul de iunie — se schimbă în prezent între 20, 21 și 22 iunie.

Cu toate acestea, solstițiul de vară are loc la aceeași oră pentru fiecare țară, independent de care parte a Pământului este orientată către soare. Acest lucru înseamnă că momentul exact al solstițiului de vară poate avea loc în mijlocul nopții pentru unii oameni și în mijlocul zilei pentru alții.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
28.7 ° C
28.8 °
27.7 °
37 %
2.4kmh
68 %
sâm
29 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...