spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalNova Apaserv amendată și de „Apele Române” pentru o poluare accidentală

Nova Apaserv amendată și de „Apele Române” pentru o poluare accidentală

O poluare accidentală care a avut loc la începutul anului trecut, pe pârâul Dresleuca, i-a adus operatorului regional de apă și canal Nova Apaserv o amendă de 35.000 de lei din partea Companiei Naționale „Apele Române”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Poluarea a fost descoperită pe 14 ianuarie 2023, adică la două zile după ce un incendiu a afectat containerul tehnologic și tabloul electric de comandă a echipamentelor electrice de la Stația de epurare a apelor uzate ANL Bucovina aparținând Nova Apaserv.

Întrucât pompele nu au mai funcționat, apele uzate menajere, insuficient epurate (cca 5l/s), au fost deversate în râul Dresleuca, care alimentează Acumularea Curtești. Deși avea obligativitatea să anunțe imediat accidentul ecologic la „Apele Române”, cei de la operatorul de apă nu au făcut acest lucru.

Mai mult, pentru repunerea în funcțiune a stației de epurare și pentru combaterea efectelor poluării accidentale, cei de la Nova Apaserv au luat o serie de măsuri abia pe 15 ianuarie. Atunci s-a restabilit în totalitate alimentarea cu energie electrică a stației de epurare, prin montarea unui tablou electric nou, cu echipamentele aferente acestuia, și au fost realizate circuitele necesare pentru a asigura funcționarea electropompelor din cadrul stației de epurare.

Asta după ce, până la montarea tabloului electric, s-a montat provizoriu un cablu electric suplimentar pentru branșarea echipamentului de pompare din bazinul de omogenizare către liniile de epurare, astfel încât să fie asigurată funcționarea treptei mecanice și parțial a treptei biologice. În plus, abia pe 17 ianuarie a fost achiziționată vana necesară a se monta pe conducta de by-pass, pentru a fi eliminată deversarea necontrolată de ape uzate neepurate, montarea ei fiind finalizată pe 18 ianuarie, când a fost realizată sigilarea acesteia, iar poluarea a fost sistată.

Amendă contestată în instanţă

A urmat controlul făcut de „Apele Române”, iar verificările au arătat că operatorul de apă Nova Apaserv nu a anunțat compania națională de deversarea apelor uzate și nu a luat măsuri operative în perioada 12 – 14 ianuarie pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării accidentale. Prin urmare, Nova Apaserv s-a ales cu o amendă de 35.000 de lei pentru prima abatere și un avertisment pentru cea de a doua neconformitate.

Cei de la operatorul de apă au plătit jumătate din minim, adică 17.500 de lei, după care au contestat sancțiunea în instanță pe motiv că pe toată perioada evenimentului până la repunerea în totalitate în funcțiune a stației de epurare, a fost asigurat debitul de diluție pe râul Dresleuca pentru a evita poluarea acestuia, debit ce a permis menținerea parametrilor calitativi ai cursului de apă în limitele anterioare deversării apelor uzate neepurate. Mai mult, nu s-a constatat mortalitate piscicolă în râul Dresleuca sau în acumularea Curtești.

Sancţiune menţinută de judecători

Procesul s-a derulat la Judecătoria Botoșani și apoi la Tribunalul Botoșani, însă ambele instanțe au menținut sancțiunile aplicate de Compania Națională „Apele Române”. Hotărârea definitivă a venit săptămâna trecută, pe 14 iunie, când apelul formulat de Nova Apaserv a fost respins ca nefondat.

„(…) Instanța subliniază importanța deosebită a valorilor sociale protejate prin intermediul sancționării faptelor contravenționale de natura celei din cauza de față, reflectată inclusiv în cuantumul ridicat al amenzii prevăzute de legiuitor, ireversibilitatea și gravitatea rezultatului produs prin comiterea contravențiilor care aduc atingere mediului înconjurător, precum și necesitatea realizării prevenției generale și speciale în situațiile de încălcare a legislației și atribuțiilor având ca scop protecția împotriva oricărei forme de poluare și de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, care constituie un element indispensabil pentru viață, societate și echilibru ecologic”, au motivat judecătorii.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...