spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalMihai Eminescu, omagiat la el acasă. Seria activităților continuă și astăzi (video)

Mihai Eminescu, omagiat la el acasă. Seria activităților continuă și astăzi (video)

Ca în fiecare an în jurul datei de 15 iunie, Memorialul Ipotești a organizat evenimente menite să îl omagieze pe poetul nepereche. Zilele Eminescu înglobează mai multe activități ce se desfășoară atât la Memorialul Ipotești, cât și în mai multe zone din municipiul Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Seria activităților desfășurate în memoria marelui poet Mihai Eminescu au debutat miercuri, 12 iunie, la Memorialul Ipotești cu o conferință de presă.

„Pentru ediția din 2024, organizatorii au propus un nou concept care include festivalul de debut, Târgul de arte și carte și Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. Festivalul de debut se va desfășura în perioada 12 – 15 iunie la Memorialul Ipotești, iar spectacolele de lectură a poeților debutanți vor avea loc zilnic, începând cu ora 20:30, pe esplanada Cinematografului Unirea”, a spus Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești.

În premieră, seria evenimentelor organizate în acest an a beneficiat de o finanțare ministerială în valoare de 99.000 de lei. „Mă bucur de faptul că după o lungă perioadă Ministerul Culturii înțelege să finanțeze evenimentele culturale de la Ipotești, nu doar în perioada în care Memorialul s-a aflat strict sub coordonarea Ministerului Culturii. Cred că e un gest important pe care îl face Ministerul Culturii pentru Memorialul Ipotești ca instituție publică din Botoșani și din România”, a declarat Dănuț Huțu, șeful Directorului de Cultură.

„Eminescu a trebuit redescoperit ca să-l îndrăgim și să-l iubim cu adevărat”

În cadrul conferinței de presă susținută la Memorial, poetul Cosmin Perța, coordonatorul activităților, a subliniat provocările și transformările prin care a trecut imaginea lui Mihai Eminescu în ultimele decenii.

„Avem această figură a lui Mihai Eminescu, un poet care a avut, cel puțin în ultimii 30 de ani, o imagine precară, în sensul în care după moștenirea din comunism în care era poetul impus, Eminescu a trebuit redescoperit ca să-l îndrăgim și să-l iubim cu adevărat, să-l înțelegem cu adevărat. Și mă bucur că putem să facem ateliere de performance, pentru că Mihai Eminescu era un performer”, a precizat Cosmin Perța, coordonatorul activităților de la festival.

În acest sens, pe lista activităților de miercuri s-a regăsit și „Cum îl recitim pe Eminescu?”, activitate care a permis liceenilor să dialogheze cu Vasile Gribincea, redactor la Muzeul Național al Literaturii Române – Liceul „Regina Maria”, Dorohoi.

De asemenea, la Memorial, au fost organizate o serie de ateliere de lectură la care au luat parte poeții debutanți în anul 2023, coordonator fiind poetul Cosmin Perța și artistul multimedia Iulian Morar – Memorialul Ipotești, amfiteatrul „Laurențiu Ulici”.

Târg de carte deschis pe Pietonalul Unirii

Joi, 13 iunie, esplanada Cinematografului Unirea a fost martora deschiderii oficiale a mult așteptatului Târg de Carte și Arte Botoșani din cadrul Zilelor Eminescu. Târgul a reunit 16 edituri, autori consacrați și tineri talentați, oferind botoșănenilor ocazia de a descoperi cele mai noi apariții editoriale. Organizatorii Târgului de Carte și Arte Botoșani își propun să ducă evenimentul la nivel de tradiție în peisajul cultural al orașului.

Deschiderea oficială a târgului a fost marcată de discursurile organizatorilor, care au subliniat noutatea, dar și importanța acestui eveniment în promovarea culturii și a valorilor artistice. „Târgul de Carte și Arte este un element de noutate pentru Zilele Eminescu și este un element de noutate pentru Botoșani. Au răspuns invitației noastre 16 edituri din diferite orașe ale țării și din Republica Moldova”, a declarat Ala Sainenco directorul Memorialului Ipotești.

„Este un proiect care ar fi bine să prindă aripi”

Nicolae Tzone, directorul editurii Vinea, a evidențiat frumusețea și semnificația culturală a Botoșaniului și susține că un oraș cu o asemenea moștenire merită să găzduiască un târg de carte.

„Este un proiect care ar fi bine să prindă aripi în sensul că un târg de carte înseamnă că oamenii de aici vor avea acces, vor putea să vadă cărți din toată țara. Aici sunt edituri din toată România. Chestiunea este că, într-adevăr, cetățenii Botoșaniului să își facă timp și să vină cărțile și poate să și cumpere. Bine ar fi ca acest proiect să ajungă la ediția a 10-a, a 20-a, de ce nu? Un oraș frumos ca Botoșaniul, cu locurile acestea care l-au dat pe Eminescu merită un târg de carte. (…) Botoșănenii au deschidere spre carte, spre poezie. (…) Dragi botoșăneni, veniți și cumpărați cărți”, a spus Nicolae Tzone, directorul editurii Vinea.

Târgul va fi deschis și duminică, până la ora 21:00.

„Exercițiile de neclintire”, pe esplanada Cinema Unirea

Joi seară, tot pe esplanada Cinematografului Unirea, Teatrul „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu” a oferit botoșănenilor spectacolul „Exerciții de neclintire”.

„Exercițiile de neclintire” circumscriu o selecție de texte din autorii laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani au dat vitalitate textului liric, scoțând poemul din intimitatea formatului grafic, pentru a-l reda în tonurile și nuanțele, în luminile și umbrele ce au întregit universul inspirațional al poetului.

„Au încercat să vină la public, nu să cheme publicul la ei”

Poezia înseamnă libertate, pentru poezie nu se pot impune canoane. Gândirea poetului, înainte de toate, este neconformă. Doar în același spirit liber se poate scrie, lectura, interpreta, înțelege mesajul poetic. Astfel, Teatrul „Mihai Eminescu” scoate poezia în stradă, propunând cel puțin două posibile coordonate lirice pe care se situează poezia generațiilor „Opus Primum” – libertatea și demnitatea.
„Au făcut o treabă excelentă, au încercat să vină la public, nu să cheme publicul la ei. Treci pe aici și nu ai cum să nu te oprești măcar 10 minute să observi despre ce este vorba. Felicitări pentru inițiativă”, a spus o botoșăneancă.
Sâmbătă dimineață, 15 iunie, avut loc un Te Deum la bisericuța familiei Eminovici. Apoi, la Memorial s-a desfășurat un recital al poeților Rita Chirian, Nichita Danilov, Ion Mureșan, Lucian Vasiliu, Dan Sociu – Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”.

A fost desemnat câștigătorul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” 

Ulterior, a fost desemnat laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care numără 26 de ediții. Desemnarea s-a făcut în baza deciziei juriului din care au făcut parte Doris Mironescu (președinte), Al Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Poeții nominalizați la această ediție au fost Daniel Coman, Polaroide, OMG; Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher; Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier; Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia; Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat.

Dintre aceștia, laureatul ediției 2024, pentru debut în 2023, a fost Alexandru Funieru, cu volumul „Candelabre în valul artificial”, Casa de Editură Max Blecher.

Cine este Alexandru Funieru 

Alexandru Funieru s-a născut în 1979 și a absolvit Filologia (română-franceză) la Universitatea „Transilvania”, unde a obținut, în 2020, titlul de dotor. A publicat poezie în „Vatra”, „Astra”, ”Corpul T”.

„Candelabre în valul artificial”, la care a scris mi bine de un deceniu, reprezintă volumul său de debut.

Programul activităților de duminică, 16 iunie

  • Ora 11:00 – Editura Amo Suceava – Prezentarea cărților pentru copii editate;
  • Ora 15:00 – Proiecția și discutarea filmului de mediu-metraj „Elixir”. Regia: Nicolae Mărgineanu; Scenariul: Viorel Ilișoi; Cu: Maria Ploae, Doru Ana, Teodor Suditu – Cinematograful Unirea – Accesul publicul este liber;
  • Ora 17.00 – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – Recital de muzică: „Dialogurile dragostei” – Lieduri pe versuri semnate de Mihai Eminescu și Veronica Micle. Interpretează: Lucia Deliu, Claudia Ichim, Iustina Bulimar, Consuela Radu-Țaga. La pian: Laura Turtă-Timofte – Botoșani, esplanada Cinematografului Unirea ;
  • Ora 18:00 – Editura Eikon, București. Prezentare de carte – prezintă Valentin Ajder – Botoșani, esplanada Cinematografului Unirea ;
  • Ora 19.00 – Închiderea Primei Ediții a Târgului de Carte și Arte – Botoșani, Pietonalul Unirii.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMMENT

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...