joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocalPastilele de slăbit nu mai sunt un mit: ce va însemna viața...

Pastilele de slăbit nu mai sunt un mit: ce va însemna viața sănătoasă și cum arată industria de miliarde din spatele ei

Medicamentele de slăbit au devenit o realitate. Dincolo de prafurile și substanțele ascunse în tot felul de suplimente alimentare, vândute ca leacuri minune, există și medicamente care au reușit să facă schimbări fundamentale în felul în care corpul percepe alimentația. Practic, o injecție de Ozempic pe săptămână dă senzație de sațietate la fiecare masă, după un consum moderat de alimente.

„Ziarul de Sănătate” explorează, în această ediție, care sunt riscurile obezității, ce înseamnă să fii supraponderal, cum arată un stil de viață sănătos și cum ar trebui să mâncăm pentru a nu căuta leacuri minune în farmacii. Dar am vorbit și cu cercetători pentru a înțelege care sunt mecanismele prin care aceste medicamente funcționează și am aflat că piața este pe punctul unei revoluții: niciodată lucrurile nu vor mai arăta la fel după ce vor apărea toate pastilele care sunt acum în stadii finale la studiile clinice.

Ozempic, medicamentul minune aprobat în SUA recent pentru a combate obezitatea, și care chiar dă rezultate, nu a apărut din neant. În ciuda miilor de suplimente alimentare care invadează piața, recomandate a fi pentru slăbit, pentru metabolism sau altele similare, care nu au în spate nici cercetare serioasă, descoperirea Ozempic vine după zeci de ani de cercetare de laborator. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF Iași, specializat în farmacologie, care a explicat că încă din anii 2000, de când obezitatea a devenit „noua pandemie”, se caută celebra pastila de slăbit.

„Ziarul de Sănătate” a discutat cu dr. Adina Rusu, nutriționist-dietetician, despre cum ar trebui să arate un regim alimentar sănătos pentru persoanele care nu doresc să ia în greutate sau care sunt deja supraponderale și își doresc să revină la o stare de normalitate. Specialistul a explicat că fiecare organism este diferit și nu există o dietă universală, aplicabilă tuturor, iar că cel mai des să mâncăm sănătos înseamnă să mâncăm cumpătat, introducând în dietă, sub forma diferitelor preparate, și alimente sănătoase. Genetica joacă însă un rol important: adesea se poate întâmpla să luăm în greutate fără a face excese ieșite din comun, excese care, în cazul altor persoane, nu duc la supraponderalitate sau obezitate.

Continuarea aici- Ziarul de Sănătate nr. 10

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...